Zlínská Centrála cestovního ruchu Východní Moravy a Zlínský kraj získaly v Brně ocenění

Zlínský kraj a Centrála cestovního ruchu Východní Moravy jsou držiteli Velké ceny cestovního ruchu, která byla ve čtvrtek udělena na brněnském veletrhu Regiontour. Informoval Zdeněk Urbanovský z Centrály cestovního ruchu Východní Moravy.

Prestižní ocenění získali za produkt Poutní stezky Východní Moravy. Odborná porota složená ze specialistů na cestovní ruch a novinářů ocenila jeho nápaditost a komplexnost, ale také obchodovatelnost.

Vítězný produkt nabízí variabilní možnosti putování po Východní Moravě s návštěvami míst spojených s historií, duchovními hodnotami či legendami. Poznávání těchto míst doplňuje nabídka lokální gastronomie, umělecké zážitky, ale také relaxace v lázeňských místech.

Produkty obsahující témata spojená s historií křesťanství jsou součástí naší nabídky již od roku 2008, ale v tomto a příštím roce, kdy oslavíme 1150 let od příchodu svatého Cyrila a Metoděje, jsou a budou tyto produkty aktualizovány a doplněny o prvky aktivního putování,“ podotkla ředitelka centrály Dana Daňová. Do jejich realizace je podle Daňové zapojeno široké spektrum subjektů.

Zlínský kraj jako první v ČR spustil pod názvem Otevřené brány projekt průvodcovské služby ve vybraných kostelech orientovaný na turistické využití sakrálních památek. V roce 2011 dvacítku kostelů navštívilo na 100 tisíc turistů, velká část z nich právě s motivací poznat historii a získat informace. „Nabízíme pěší putování mezi Svatým Hostýnem a Velehradem, trasu je ale možné absolvovat i na kole. Program je možné doplnit ochutnávkou místní gastronomie či pobytem v lázeňských místech kraje, navštívit historicky zajímavá místa či přírodní památky,“ doplnila Daňová.

Východní Morava je podle náměstka hejtmana Zlínského kraje Jindřicha Ondruše (KDU-ČSL) výjimečná tím, že jsou v ní místa jako Radhošť, Svatý Hostýn, Štípa, Kroměříž, Provodov, Velehrad, Hora svatého Klimenta a další, která přitahují zájem a pozornost lidí po celá staletí. „Jsou to místa spojená s příběhy, legendami či krásná sama o sobě. Poznávání takových míst je stále oblíbenější u rostoucího počtu lidí – to nás posiluje a o to více nás ocenění těší,“ dodal Ondruš.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x