Do Dětského domova a Základní školy ve Vizovicích dorazila mezinárodní ekipa stážistů. Děti přímo hltají reálie z dalekých zemí

Hallo, how are you? Thank you, I am very good," nejen tyhle základní anglické fráze teď slyší ve vizovickém Dětském domově a Základní škole. Za dětmi v roli kamarádů i vychovatelů dorazilo v rámci mezinárodního projektu s názvem Speak kvarteto mladých lidí ze tří zemí.

Máme tu dva Brazilce, chlapce a dívku, další stážistka je až z Nového Zélandu, čtveřici doplňuje Ruska,“ vyjmenovává mezinárodní složení ředitelka zařízení Eva Čapková. Jak napovídá název projektu, jde o komunikaci a její zlepšování v anglickém jazyce.

Děti se naprosto netradiční cestou seznamují s kulturou jiných zemí, představují sebe, ale dozvídají se mnohé o zvyklostech a způsobu života z míst, která zatím neznají a neměli možnost o nich slyšet. To vše pochopitelně v anglickém jazyce,“ přibližuje program ředitelka Čapková.

Stážisté jsou studenti vysokých škol ve svých zemích. Nemají lehký úkol, mimo jiné musí zvládat komunikaci s dětmi, které mají velmi rozdílný stupeň znalostí z anglického jazyka, navíc musí připravit třeba ukázku národní kuchyně. Zatímco ve škole ještě pomůže překladatel, po skončení výuky je všechno jinak.

Stážisté tráví s našimi dětmi i jejich volný čas a to je teprve zajímavé. „Děti doslova hltají angličtinu, nezřídka je vidíme při komunikaci přímo se slovníky, pokrok je znát doslova každým dnem,“ popisuje přínosy mezinárodního projektu Eva Čapková.

Studenti, kteří se během pár dnů stali skutečnými oblíbenci místních dětí, se rozloučí 15.ledna, kdy projekt končí. Zážitky především pro chlapce a děvčata z vizovického Dětského domova ale určitě přetrvají.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x