Odborníci zjistili, že v uherskohradišťských Smetanových sadech jsou další stromy v havarijním stavu

Novými posudky na stav několika stromů v největším uherskohradišťském parku, Smetanových sadech, se aktuálně zabývá soudní znalec. Uvedl mluvčí uherskohradišťské radnice Jan Pášma.

Jeho posudky si objednalo město Uherské Hradiště na podnět firmy, která pracuje na regeneraci parku. Konečný verdikt odborníka mimo jiné stanoví, zda nebude nutné pokácet v parku některé další stromy.

Ve Smetanových sadech se od konce loňského roku pracuje na likvidaci nebezpečných, poškozených, nezdravých či nadbytečných dřevin a na odborném ošetření dalších. V rámci prací a povinných kontrol stromů přišli pracovníci zahradnické firmy na to, že stav některých stromů je horší, než se původně předpokládalo a že bude zřejmě nutné je pokácet. Podle Petra Vykruta, majitele zahradnické firmy, je na tom nejhůře sedm stromů, o kterých míní, že jsou v havarijním stavu. Stav dalších deseti je údajně jen o málo lepší.

Naši certifikovaní odborníci zjistili při odborném ošetřování a kontrole stromů ve Smetanových sadech, že některé z nich jsou vysoce rizikové. Doporučili jsme jejich další posouzení,“ konstatoval Vykrut.

Na stavu stromů se podle něj oproti původním posudkům podepsalo zejména počasí a hnilobné procesy. „Stromy byly již původním posudkem z roku 2009 určeny ke sledování. K mnohým novým poznatků jsme došli, až jsme se dostali do korun stromů. Některé věci ze země nelze vidět,“ doplnil Vykrut.

O další posouzení stavu stromů město požádalo předního českého arboristu Jaroslava Kolaříka. „Pokud u těchto stromů pan Kolařík navrhne jejich pokácení, budou pokáceny po vydání právoplatného rozhodnutí. Pokud řekne, že jsou vysoce havarijní, dohodneme další postup v nejbližším možném termínu,“ informoval vedoucí odboru životního prostředí Městského úřadu Uherské Hradiště Květoslav Fryšták.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x