Objekty zlínského muzea navštívil rekordní počet lidí

Rekordní rok má za sebou Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně, pod jehož správu spadá kromě prostor zlínského zámku i Obuvnické muzeum, hrad a hájenka v Malenovicích, Národní památník Ploština a Muzeum luhačovického Zálesí. Za muzeum sdělila Blanka Kovandová.

Ve všech našich objektech jsme zaznamenali zvýšený počet návštěvníků. Udělali jsme pro to maximum – zlepšili jsme komunikaci s návštěvníky, zavedli jsme například komentované prohlídky expozic a výstav, zvýhodněné sdružené vstupné do více objektů, někde jsme upravili otevírací dobu a intenzivně jsme se věnovali propagaci našich akcí,“ podotkl ředitel Muzea jihovýchodní Moravy Antonín Sobek.

Celkem objekty pod správou zlínského muzea prošlo loni 58 560 návštěvníků, což je o 7173 více, než v roce 2010. Z tohoto počtu nejvíc z nich, a to 20 064, zamířilo do Obuvnického muzea. Největší nárůst návštěvnosti loni zaznamenal hrad a hájenka v Malenovicích. Hrad si loni prohlédlo 10 143 lidí, pro srovnání v roce 2010 to bylo 6597 návštěvníků. Přilehlou hájenku s unikátní expozicí Dřevo, proutí, sláma loni navštívilo 2681 příchozích, přitom o rok dříve jich bylo 837.

To nás jen utvrdilo v našem záměru udělat z malenovického hradu a jeho okolí oblíbený výletnický cíl. Máme vizi, chceme zde vybudovat místo, kam se budou lidé rádi vracet. Samotný hrad nyní prodělává opravu střech, krovů a hradní kaple. A změní se k lepšímu i blízké okolí hradu,“ doplnil Sobek. V dalších letech zde má muzeum v plánu vybudovat dvě zbrusu nové expozice – přírodovědnou Zvířata na zemi a člověk, do které má ve sbírkách unikátní předměty včetně kostry slona, a také archeologickou expozici s názvem Otevři zem, odkryj čas.

O 770 lidí více než v roce 2010 zamířilo také na vzdálenou Ploštinu. „Místu určitě pomohla oprava okolí kolem Národního kulturního památníku i otevření nové expozice Pasekářská osada Ploština. Více lidí přišlo také do výstavních prostor na zlínském zámku – celkem 18 876, kde byla velkým tahákem například výstava Pátrání po místě. O 428 návštěvníků více si prohlédlo i Muzeum luhačovického Zálesí, kde byla nejatraktivnější výstava Příběhy hraběcích lázní,“ dodal Sobek.

Jediné místo, kde muzeum loni přišli o návštěvníky, se stal jen Baťovský domek nedaleko hotelu Moskva, který se kvůli přetrvávajícím problémům s dřevomorkou loni vůbec nepodařilo otevřít. Expozici o baťovském bydlení nechalo muzeum z domku provizorně přesunout na zlínský zámek.

Nyní se chystáme za běžného provozu na stěhování do 14I15 Baťova institutu, odborníci pracují na nové expozici Princip Baťa: Dnes fantazie, zítra skutečnost, připravujeme se na vystěhování z pronajatých nebo vypůjčených budov do nových prostor v továrním areálu a v neposledním řadě chystáme přesun sbírek do nového depozitáře v Otrokovicích,“ uzavřel ředitel zlínského muzea.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x