Hory východu Moravy. Zima jako z Ladových obrázků

Kdy, když ne teď, musejí si říkat milovníci zimních radovánek při pohledu na ideální sněhové podmínky na východě Moravy. Do neprodyšné bílé se „oděla" všechna střediska sjezdového i běžeckého lyžování. Řidiči musejí být ale při cestování za odpočinkem obezřetní, na některých úsecích hrozí ledovka.

Šéf lyžařského areálu ve Velkých Karlovicích Leo Bača si zimu nemůže vynachválit. „Takhle nějak si vybavuji vzpomínky z dětství, zima jak má být.“ Samozřejmě, že v plné práci jsou rolby při úpravách parkovišť, sjezdovek i běžeckých tras. „Už teď si kupříkladu mohou lidé vyzkoušet skvěle upravené stopy na Karlovskou padesátku, která se u nás jede v sobotu 28. ledna,“ nabízí pohyb na zdravém vzduchu karlovický starosta Miroslav Koňařík.

Ideální sněhové podmínky mají i další střediska, například Soláň, anebo Kohútka. Právě tam ale bývá tradičně nejsložitější cestování. Proto zní důrazné doporučení, aby cestou na Kohútku, a to z české i ze slovenské strany, řidiči používali sněhové řetězy. Odměnou jim může být jedna z nejhezčích běžeckých tras po hřebeni Javorníků ve výšce 900 metrů nad mořem, výborné podmínky panují také na sjezdovkách.

Zájem turistů se za poslední týden se zlepšenými sněhovými podmínkami výrazně zvedl. Martina Žáčková z turistického resortu Valachy například připomíná, že ubytovací kapacity o víkendu jsou téměř naplněny, větší šanci mají lidé v týdnu.

Velmi oblíbené jsou ale v současnosti i jednodenní výlety. „Když si trošku přivstaneme, stihneme za den i návštěvu tří středisek,“říká například Petr Polák ze Zlína. Tak jako ostatní se těší s přáteli nejen na běžecké a sjezdové lyžování, ale na řadě míst může také následné relaxace ve wellnesech při koupání a saunování.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x