Ve Valašském Meziříčí začalo fungovat nové centrum pro pacienty s nadváhou

V Nemocnici Valašské Meziříčí otevřeli v těchto dnech nové centrum nabízející pomoc pacientům s nadváhou. Oznámila mluvčí nemocnice Hana Szotkowská.

Pracoviště působící v rámci obezitologické ambulance vyšlo vstříc zájemcům, přičemž se bude věnovat a poskytovat služby nejen pacientům s těžším stupněm obezity, ale i širokému spektru občanů, kteří se potýkají s nadváhou či mírnou obezitou. „Počet Čechů, kteří mají problémy s kily navíc, je stále více. Každý třetí trpí nadváhou, každý pátý je už obézní. Odborníci přitom o obezitě hovoří jako o epidemii nového tisíciletí a varují, že nadbytečná kila mohou odstartovat závažné zdravotní problémy,“ řekla mluvčí nemocnice.

Nově otevřené centrum navazuje na činnost obezitologické ambulance a rovněž bariatrické ambulance, kde nemocnice již několik let pomáhá pacientům s vyšším až extrémním stupněm obezity, včetně operační léčby. Právě Nemocnice Valašské Meziříčí je jedním ze tří českých holdingových center léčby extrémní až morbidní obezity a také nadregionálním centrem chirurgické léčby obezity v rámci Zlínského kraje.

Při první návštěvě provedeme zájemci preventivní vyšetření, kde se zjistí stravovací návyky, pohybové aktivity, diety, které jste už drželi, s čím se dlouhodobě léčíte a jaké užíváte léky, nebo jaké máte alergie. Hodnotí se také rodová dispozice k závažným onemocněním,“ upřesnila lékařka Lucia Holubová s tím, že po vyšetření lékaři doporučí zájemcům ideální dietní režim, sestaví tréninkový plán a doporučí ideální pohybovou aktivitu.

Zájemci pak v centru absolvují krevní odběry s podrobnými laboratorními testy. Lékař také provede klinické vyšetření včetně změření krevního tlaku a EKG, stav kardiovaskulárního systému, metabolismus cukrů a tuků, funkci ledvin, jater, hospodaření s vodou a ionty, krevní obraz, přítomnost zánětu a funkci štítné žlázy. „Na základě těchto výsledků lékař upraví individuální plán pro redukci hmotnosti. Ve výjimečných případech předepíše i léky na podporu hubnutí,“ doplnila Helena Kosová, členka lékařského týmu centra.

Nemocnice pro nové centrum zakoupila přístroj tělesný analyzátor, který přesně vyhodnotí obsah jednotlivých složek tuku, vody a svalové hmoty v těle, a to na jednotlivých končetinách i trupu. Centrum zahajuje svou činnost v rámci dlouhodobějšího projektu nemocnice. Projekt směřuje ke zřízení Centra zdravého životního stylu jako komplexního centra propojujícího preventivní a poradenskou činnost v koordinaci se Sportovní ambulancí nemocnice.

Centrum redukce hmotnosti a preventivní medicíny se nachází v prvním patře polikliniky a má otevřeno v pracovní dny od sedmi do 15.30 hodin. Do centra není třeba doporučení od lékaře, ale je vhodné s sebou přinést zprávy od ošetřujících lékařů.