Neděle na horách. Pozor na silnicích, ale nejen tam…

Výborné podmínky na sjezdovkách, velmi slušně upravené běžecké tratě, ale také hodně náročné cestování po silnicích v horských oblastech. A jako „specialita" předposlední lednové neděle také odklízení obrovských vrstev sněhu ze střech domů. Hrozí totiž nebezpečí nekontrolovaného pádu.

Skvěle jsme si zalyžovali v upravené stopě i na večer na sjezdovce, teď ale vnímáme oteplení a fakt, že se pohádkový pohled na střechy s metrovou vrstvou sněhu mění v potenciální nebezpečí,“ informoval v neděli ráno z Velkých Karlovic Zlíňan Jaroslav Vyoral. Na střechách domů se nahromadily až metrové vrstvy sněhu, ten ztěžkl, je mokrý a tak se jej majitelé snaží už od včerejška ze střech raději shazovat. „Je to ale neskutečná dřina, strávím tu půl dne a jako by sněhu neubývalo,“ říká pan Jan z Velkých Karlovic.

Problémem jsou do jisté míry i silnice. Právě ve Velkých Karlovicích je hlavní tah snad jedinou pihou na kráse těchto dnů. „Velmi špatně se nám s přítelkyní jelo, těžko říct, proč je silnice napůl sněhová, napůl ledová, jsou v ní pořádné díry a auto dostalo hodně zabrat, škoda, jinak jsou podmínky opravdu vynikající,“ postěžoval si mladý muž s „espézetkou“ ze Středočeského kraje.

Řidiči si podle aktuálního zpravodajství musejí dávat největší pozor v horských úsecích Chřibů, Hostýnských i Vsetínských vrchů, Javorníků a Beskyd. Místy leží rozbředlá vrstva sněhu a ledu, na některých místech komplikuje dopravu nový sníh, jinde prší. To vše jsou potenciální podmínky pro tvorbu ledovky, na níž se auta stávají prakticky neovladatelnými.