Valašskokloboucká radnice uvolní 10 tisíc korun na kastraci koček a kocourů

Celkem 10 tisíc korun se rozhodla uvolnit ze svého rozpočtu valašskokloboucká radnice na proplacení příspěvků na kastrace koček a kocourů. Oznámila mluvčí valašskokloboucké radnice Lenka Zvonková.

Peníze proplatí město v rámci Program kastrace koček a kocourů na území města Valašské Klobouky, v rámci něhož mohou majitelé koček využít jednorázového příspěvku k pokrytí části nákladů na kastraci svých domácích mazlíčků. Chovatel může čerpat příspěvek až na dvě zvířata ročně, přičemž výše finanční podpory jedné kastrace činí 200 korun. Cílem programu je snížení výskytu opuštěných a toulavých koček. Ty se shlukují například na sídlištích a v dalších hustěji osídlených lokalitách.

V minulém roce stejného dotačního programu využili majitelé 15 koček a kocourů. „Na první pohled se nemusí jednat o velké číslo, ale když k tomu zvážíme, že kočka může mít za rok až tři vrhy a každý o dvou až dvanácti koťatech, dostáváme se do stovek kusů. Od každé kočky by pak bylo potřeba zajistit domov pro přibližně dvacet nových koťat, což je jistě problematické a samo o sobě to vede k nárůstu počtu pohozených a toulavých koček,“ podotkl vedoucí odboru životního prostředí Josef Slánský.

Ideální věk pro provedení zákroku je v pěti měsících, později lze kočku kastrovat kdykoli. Po půlhodinovém zákroku je pooperační péče minimální.

O příspěvek mohou požádat majitelé zvířat s trvalým pobytem ve Valašských Kloboukách, Lipině, Smolině a Mirošově. Dotaci je možné čerpat na zákrok provedený u veterinárního lékaře a k žádosti je poté nutné předložit doklad o zaplacení kastrace.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x