Ministr vnitra odjížděl ze své mise ve Zlínském kraji spokojen

Ministr vnitra Jan Kubice navštívil v pondělí Zlínský kraj a sešel se s představiteli hasičů i policistů. Jak řekl na odpolední tiskové konferenci, Zlínský kraj by mohl jiné v mnohém inspirovat.

Ministra zaujala zejména hustota policistů ve Zlínském kraji přepočítaná na počet obyvatel. Zlínský kraj totiž v tomhle ohledu drží republikový primát, kdy na jednoho policistu připadá téměř 500 obyvatel. V jiných krajích se čísla pohybují okolo 200 až 300 obyvatel na jednoho policistu. „Je to přinejmenším inspirativní číslo. Když to funguje ve Zlíně, proč by to nemohlo fungovat jinde. Je jasné, že každý kraj má svá specifika. Bude ale dobré zodpovědět a porovnat, proč na Zlínsku to jde s menším počtem policistů a nijak se to nedotkne například statistiky objasněných případů, a jinde tvrdí, že je to nemožné,“ uvedl ve Zlíně ministr.

Policisty i hasiče zároveň uklidnil, že žádné masivní propouštění se nechystá a ani nemůže. „Strašení, že se v republice budou propouštět tisíce hasičů či policistů, je zcela liché a řekl bych, že je až na hranici poplašné zprávy. Ze zákona to ani nejde. Je možné maximálně policisty či hasiče přemístit na jiné místo,“ sdělil Kubice.

Hasičům pak Kubice a jeho náměstci dovezli jednu dobrou zprávu. „Na obnovu hasičské techniky se nám podařilo získat jednu miliardu korun z Evropské unie. Část sumy připadne i Zlínskému kraji,“ konstatovala náměstkyně ministra vnitra pro ekonomiku Miroslava Oliveriusová. Ředitelka Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Jarmila Čičmancová pak dodala, že z peněz pořídí krajští hasiči například výškovou techniku, evakuační autobus a další.

Ze Zlína odjíždím spokojen na sto procent, jsou tady lidé, kteří si uvědomují, že podmínky jsou náročné, ale není to žádná katastrofa. Vývoj je složitý všude v Evropě a jsem rád, že policisté i hasiči umějí ve Zlínském kraji efektivně pracovat. Jinak ale žádná drastická ekonomická opatření nechystáme, rozpočet na letošek je prakticky totožný jako v loňském roce,“ dodal Kubice.

Dovedeme si představit početní stavy jako v loňském roce, bylo nás v kraji o stovku více, ale jsme realisté a dokážeme stejně efektivně pracovat i s menším počtem lidí,“ doplnil ředitel Krajského ředitelství Policie České republiky Bedřich Koutný.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x