Zlínská koalice volá po odstoupení zastupitele Janečky, obviněného z korupce

Koalice TOP 09/STAN a hnutí M.O.R. opět vyzývá zastupitele Martina Janečku (ČSSD), aby odstoupil z městského zastupitelstva. Jak řekl na úterní tiskové konferenci náměstek primátora Ondřej Běták (TOP 09/STAN), Janečku obvinila policie z korupce.

Policie Janečku obvinila z korupce uplynulý pátek a podle nás to poškozuje dobré jméno zlínského zastupitelstva. Proto ho vyzýváme, aby do vyšetření celého případu ze zastupitelstva odstoupil,“ poznamenal Běták.

Pokud Martin Janečka řady zastupitelů neopustí, chystá se koalice vyzvat zastupitele za ČSSD, aby se od něj do vyřešení korupční aféry distancovali a odmítli se tak podílet na poškozování dobrého jména města.

Martin Janečka byl obviněn z korupce v souvislosti s loňským případem, kdy byl právník jeho firmy Square Transaction Radek Dvořák zatčen ve chvíli, kdy měl předat úplatek insolvenčnímu správci firmy Arching Group Petru Dokládalovi. Ten vymáhá po Janečkově firmě dlužnou částku ve výši 30 milionů korun.

V souvislosti s touto úplatkářskou aférou už koalice stran TOP 09/STAN, Zlínské hnutí nezávislých a hnutí M.O.R Martina Janečku vyzvala k odstoupení ze zastupitelstva, a to 8. září loňského roku. Martin Janečka opustit zastupitelstvo odmítl a mimo jiné tehdy prohlásil: „Nemám důvodu (odstupovat) proto, protože jsem člověk bez jakékoliv trestní úhony, čistý, nemám nejmenšího důvodu odstupovat.“

Strany, které v současné době vedou zlínskou radnici, kritizují někdejšího náměstka primátorky za ČSSD Martina Janečku dlouhodobě. V listopadu loňského roku ho například koalice TOP 09/STAN vyzvala, aby veřejnosti zdůvodnil, jaký význam měly jeho služební cesty do zahraničí, například do Dubaje ve Spojených arabských emirátech, Číny nebo USA. Janečka žádné vysvětlení veřejnosti ani koalici neposkytnul.

Nelíbí se nám také některé majetkové transakce, jejichž čistotu by měl prověřit plánovaný audit hospodaření bývalého vedení města. Jde například o to, jak získal lukrativní pozemky pro stavbu své vily nad zlínskými lázněmi a podobně. Domníváme se, že pokud podobné transakce byly zákonné, tak rozhodně nebyly morální,“ doplnil Běták.

Vyjádření Janečky se nepodařilo získat, telefon totiž nebere.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x