Ve Zlínském kraji žije v porovnání s jinými kraji nejvíce rodáků

Ve Zlínském kraji žije v porovnání s ostatními kraji v republice procentuálně nejvíce rodáků a naopak nejméně cizích státních příslušníků. Vyplývá to z předběžných výsledků sčítání lidu, domů a bytů, které byly zpracovány a zveřejněny v prosinci 2011 Českým statistickým úřadem.

K loňskému 26. březnu, kdy se sčítání provádělo, žilo ve Zlínském kraji celkem 590 459 obyvatel, a to v 305 obcích. Oproti roku 2001 (595 010 obyvatel) tak jejich počet poklesl o 0,8 procenta. Pokles obyvatel však kromě Zlínského postihl například i Olomoucký a Moravskoslezský kraj. I přes tuto skutečnost lze vypozorovat silný vztah občanů Zlínského kraje ke svému rodišti, o čemž svědčí to, že 54,4 procenta z nich žije ve stejné obci, ve které se narodilo, čímž se řadí na první místo mezi ostatními kraji v České republice.

Prvenství získal Zlínský kraj i v dalších ukazatelích. Je zde nejvyšší podíl věřících lidí, konkrétně 36,8 procenta, naopak oproti ostatním krajům byl zaznamenán nejnižší podíl cizích státních příslušníků, a to 1,7 procenta. Na špici se Zlínský kraj umístil i co do počtu obyvatel žijících v manželství. Podíly 44,8 procenta ženatých mužů a 43 procent vdaných žen jsou nadprůměrné a řadí Zlínský kraj na druhou pozici mezi kraji. Naopak podíly rozvedených mužů i žen jsou druhé nejnižší.

Ve Zlínském kraji za posledních 10 let dynamicky vzrostl počet vysokoškoláků, po Středočeském kraji byl tento nárůst druhý nejrychlejší (zvýšil se o více než polovinu). Vysokoškoláci tak tvoří 11,7 procenta z celkového počtu obyvatel kraje ve věku 15 a více let. V mezikrajském srovnání se jedná o třetí nejvyšší podíl (společně s Olomouckým krajem).

Pouze čtyři kraje v republice mají nadprůměrně vysokou vybavenost počítačem a počítačem s internetem a Zlínský kraj je mezi nimi. Je čtvrtý v pořadí za Prahou, Jihomoravským a Středočeským krajem. Již 60,7 procenta bytů je v regionu vybaveno počítačem a 56,9 procenta bytů počítačem s internetem. Obyvatele Zlínského kraje využívají k vytápění ve velkém rozsahu ekologické zdroje. Například zemní plyn zde vytápí 47 procent bytů, což je nejvíce po Jihomoravském kraji. Republikově nad průměrem a druhý nejlepší je Zlínský kraj ve vybavenosti bytů koupelnou nebo sprchovým koutem (téměř 98 procent bytů). Druhý je rovněž ve způsobu vytápění bytů ústředním nebo etážovým topením (88 procent bytů).

Základní definitivní výsledky sčítání by měly být k dispozici ve třetím čtvrtletí letošního roku.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x