Muž z Uherského Hradiště získal podvodem přes půl milionu korun

Kriminalisté obvinili jednatřicetiletého muže z Uherského Hradiště, který si mnoha podvody přišel na více než půl milionu korun. Sdělil policejní mluvčí Aleš Mergental.

Policisté muže obvinili z celkem devíti různých podvodů a úvěrových podvodů. Zároveň s ním hradišťští kriminalisté obvinili sedm dalších lidí, kteří se s ním na podvodech podíleli.

Podvádět začal muž v prosinci 2007. Oslovil tehdy osmnáctiletého mladíka z Přerova, kterému vysvětlil, že potřebuje peníze, ale je v takových dluzích, že mu nikdo nepůjčí, a jestli by si nevzal úvěr na sebe, že za něj bude vše řádně hradit. Mladík s tím souhlasil a podvodník tak získal 50 tisíc korun. Splátky ale řádně nehradil a ani peníze známému nevrátil. „Naivní mladík nakonec musel půjčku splácet sám,“ podotkl Mergental.

Na jaře 2008 muž podváděl znovu. Tentokrát oslovil devatenáctiletého muže z Uherského Brodu, kterému přiznal své problémy, a za to, že si mladík na sebe vezme úvěr 60 tisíc korun, mu slíbil vyplatit 12 tisíc korun. Mladý muž na to přistoupil, podvodník zprostředkoval fiktivní potvrzení o mladíkově zaměstnání a peníze z banky dostal. Mladíkovi vyplatil slíbenou částku, ale splátky úvěru nehradil.

Podobně oslovil další šest lidí, s nimiž se dopustil dalších sedmi podvodů nebo úvěrových podvodů. Celkově na finančních společnostech a bankách dokázal s pomocí spolupachatelů vylákat 544 tisíc korun. „Jeden ze spolupachatelů na základě podobně opatřeného fiktivního potvrzení o zaměstnání vylákal úvěr 100 tisíc korun, které nesplácel. Obviněný jednatřicetiletý muž byl již v minulosti stíhán za spáchání různých finančních podvodů. V tomto posledním obvinění mu ze zákona hrozí až pět let vězení,“ dodal Mergental.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x