Z centra Zlína by měl díky nové vyhlášce zmizet hazard

Město Zlín bude mít novou vyhlášku o zákazu provozování některých druhů loterií a jiných podobných her na jeho území. Sdělil mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák.

Díky vyhlášce začne platit po uplynutí tříletého přechodného období, tedy v první polovině roku 2015, úplný zákaz výherních automatů a dalších zařízení tohoto typu v centru města. Ve zbývajících částech Zlína budou herny fungovat pouze na základě výjimek. Smyslem nové vyhlášky je omezit počet těchto přístrojů ve Zlíně a potlačit tento druh podnikání.

Text návrhu nové vyhlášky už odsouhlasili radní a v nejbližších dnech bude zaslán k vyjádření Ministerstvu vnitra ČR, které je dozorovým orgánem ve věcech obecních vyhlášek. Po obdržení stanoviska ministerstva budou vyhlášku schvalovat zastupitelé. Na tvorbě vyhlášky spolupracovala koalice společně s opozicí.

Přestože začne nová vyhláška platit ihned po schválení zastupitelstvem, výraznější pokles počtu heren nastane až v roce 2015 po uplynutí přechodného tříletého období. To bylo stanoveno s ohledem na stejně dlouhé přechodné období, zakotvené zákonodárci v poslední novele loterijního zákona. „Už od přijetí nové vyhlášky zastupitelstvem ale nebude možné povolit hernu s těmito přístroji na nových adresách, tedy tam, kde v současné době nejsou,“ upozornil náměstek primátora Ondřej Běták (TOP 089/STAN).

Mimo centrum Zlína, které se dá ohraničit ulicemi Štefánikova, Dlouhá, Zarámí, Vodní a Gahurova, bude možné herny s automaty provozovat i po tříletém přechodném období, a to na základě výjimky. Aby ji zájemce získal, musí splnit řadu podmínek. Například provoz nesmí rušit noční klid a veřejný pořádek,  na provozovně nesmějí být umístěné poutače, reklamy, nápisy ani žádná světelná upozornění nebo informace o hrách, herních zařízeních, sázkách, výhrách či jackpotu  a na provozovně nesmějí být umístěny ani informace o jiných herních benefitech.

Možnost podnikat v oblasti loterií radní města nezakázali z několika důvodů. „Tím hlavním je fakt, že řada menších restaurací se bez příjmů z automatů těžko obejde. Chceme také, aby město mělo i nadále možnost mít příjmy z tohoto druhu podnikání, byť v omezené míře. Zda toho využije, to už bude na rozhodnutí vedení, které bude na radnici v roce 2015,“ vysvětlil Běták.

Město Zlín v současné době nezná přesné číslo, kolik herních zařízení se na jeho území nachází. Povolení pro jejich provoz vydává (s výjimkou VHP) ministerstvo vnitra, které se v řadě případů na názor města podle Bětáka neptá. „Odhadujeme, že nyní je ve Zlíně kolem 1200 povolených videloterijních terminálů. Nová vyhláška dává možnost tento počet výrazně snížit. O tom ale rozhodne až nové vedení radnice,“ dodal Běták.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x