Zlínští revizoři stále častěji přichytí děti, které nejsou schopny prokázat svůj věk

Revizoři Dopravní společnosti Zlín-Otrokovice zaznamenali v poslední době více případů, kdy u sebe děti ve věku od 10 do 15 let nemají při jízdě ve vozech MHD žádný průkaz totožnosti. Oznámil mediální zástupce společnosti Vojtěch Cekota.

Povinnost mít u sebe doklad obsahující fotografii a datum narození přitom platí v MHD ve Zlíně a Otrokovicích pro děti ve věku od 10 do 15 let cestují na zlevněnou jízdenku už od roku 2008. Pokud dítě svůj věk neprokáže, musí v MHD použít jízdenku v plné ceně jako dospělý. „Má-li takové dítě jen poloviční lístek, revizoři to musejí hodnotit jako cestování bez jízdenky a uložit pokutu,“ poznamenal Cekota.

Pokuta zaplacená na místě nebo do 10 kalendářních dnů v doplatkové kanceláři v sídle Dopravní společnosti Zlín-Otrokovice činí 500 korun, při pozdějším termínu zaplacení pak dvojnásobek.

Svůj věk může dítě revizorovi prokazovat zvláštní průkazkou, která obsahuje aktuální fotografii držitele, jméno a příjmení a datum narození. Průkaz vystaví na požádání za poplatek pět korun kterékoliv pracoviště předprodejů jízdenek po ověření věku dítěte, například z rodného listu. Plastový obal na kartičku stojí dalších pět korun. K prokázání nároku na slevu v trolejbusech a autobusech lze však použít také pas dítěte nebo průkaz pro poskytování žákovského jízdného dopravců železniční a autobusové veřejné dopravy.