Zlínský soud začne řešit požár v masokombinátu Filex

Krajský soud ve Zlíně se ve čtvrtek začne zabývat čtyři roky starým případem požáru v masokombinátu Filex v Uherském Brodě. Řekl státní zástupce Roman Kafka, obviněnému hrozí až 15 let vězení.

Státní zástupce obžaloval muže z Brna (37), viní ho z trestného činu obecné ohrožení. Mohl by padnout i rozsudek.

Masokombinát vzplál v září 2007. Kauza se posunula díky svědectví nového svědka, známého obviněného. Ten prohlásil, že v osudné době odjel s obviněným do masokombinátu, údajně pod záminkou hlídání objektu. Zde pak dle svých slov vyložili z jednoho z vozidel, kterými přijeli, různé předměty, zejména pneumatiky a tlakové plynové láhve na propan butan. Svědek pak z místa činu odjel, aniž by prý tušil, že obviněný zde hodlá založit požár.

Když se druhý den potkali a předávali si auto, obviněný se mu svěřil, že objekt zapálil a požádal ho o mlčenlivost. Výpověď svědka je v souladu s ohledáním místa činu i vyjádřením vyšetřovatele hasičů, neboť při založení požáru byly opravdu použity zejména popsané plynové láhve a pneumatiky a jako akcelerant požáru automobilový benzin. Výpověď nového svědka navíc potvrzuje i svědectví další osoby, která potkala v den činu u brány objektu dva muže popisem odpovídajícím obviněnému a jeho známému,“ doplnil Kafka.

Požár tehdy napáchal škodu na budově i technologickém zařízení za více než 14 milionů korun. V případě uznání viny je obviněný ohrožen trestem odnětí svobody od osmi do 15 let odnětí svobody.

Oba muži byli v minulosti trestně stíháni za různorodou trestnou činnost. Dosud se nepodařilo zjistit z jakého důvodu, případně na čí objednávku, měl obviněný muž objekt masokombinátu zapálit,“ uzavřel Kafka.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x