Uherskohradišťští kriminalisté odhalili černou skládku za Javorovcem

Až na 10 let do vězení může jít bývalý zastupitel z Mistřic, kterého kriminalisté obvinili ze založení černé skládky. Řekl policejní mluvčí Aleš Mergental.

Skládkou se policisté začali zabývat na základě anonymního oznámení. Přestože policistům stěžovala vyšetřování skutečnost, že odpad už byl pod vrstvou zeminy, nakonec ze spáchání trestného činu neoprávněné nakládání s odpady a dalších trestných činů obvinili jedenačtyřicetiletého muže.

Zatím se policistům ve spolupráci s pracovníky životního prostředí podařilo odhalit, že v letech 2008 až 2010 bylo na místo vyvezeno nejméně 1500 tun odpadů. Jednalo se hlavně o stavební suť.

Rozhodnout o tom, že se ekologicky nezabezpečené místo stane skládkou, měl právě obviněný muž, který byl v inkriminovaných letech v zastupitelstvu obce Mistřice. Místo, které v sobě zahrnuje lesní pozemek v majetku obce a také další soukromé pozemky chráněné zemědělským půdním fondem, měl svévolně označit za legální skládku. „A tak nejen že nijak nebránil zájmy místních občanů a obce samotné, ale naopak dával příkazy a pokyny k ukládání různého odpadu na tuto nelegální skládku,“ poznamenal Mergental.

Bývalý zastupitel navíc v té době provozoval soukromou firmu na odvoz materiálu. V rámci svého podnikání nabízel zákazníkům odvoz a zpracování odpadu za nižší ceny, kdy odpad vozil právě na nelegální skládku. Takto získával zakázky nejen pro sebe, ale dalším dvěma společnostem umožnil navážet odpad za Javorovec. Díky tomu měl spolu s firmami ušetřit přes půl milionu korun.

Dnes jsou tisíce tun navezeného odpadu zahrnuty. Ukládaný odpad při navážkách nikdo nekontroloval, a tak není úplně jasné, co vše se pod vrstvou hlíny nachází. Na odstranění prokazatelně uložených více než 1500 tun odpadu na nelegální skládce je nutno vynaložit minimálně 1,5 milionu korun, které by měla zřejmě zaplatit obec Mistřice. Jak se celá situace s odpadem a jeho odklizením vyvine, není v současné situaci prozatím jasné. Černou skládkou se v současné době zabývá také inspekce životního prostředí,“ doplnil Mergental.

Obviněný muž nyní čelí obvinění nejen z trestného činu neoprávněné nakládání s odpady, ale i z trestných činů porušení povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci úřední osoby.

run_function(‚id‘,’41‘,’14414′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(‚230‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚14414‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’41‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x