Lékaři ve zlínské nemocnici zasahovali u rekordního počtu infarktů

U rekordního počtu akutních srdečních infarktů zasahovali v průběhu ledna lékaři kardiovaskulárního centra ve zlínské Krajské nemocnici T. Bati. Sdělila mluvčí nemocnice Karla Havlíková.

Lékaři evidovali v lednu celkem 36 akutních srdečních infarktů. Tento počet o více než 30 procent převyšuje běžný měsíční průměr. Pro srovnání – v lednu minulého roku zasahovali lékaři u 20 případů.

K letošnímu vysokému číslu infarktů je třeba připočítat dalších 13 akutních diagnostických výkonů u akutních koronárních příhod, kdy nález byl buď indikací k neodkladné operaci – by-passu, nebo nebylo možné jej vůbec nijak řešit,“ doplnil vedoucí lékař kardiocentra Zdeněk Coufal.

Dodal, že z celkového počtu 49 akutních případů jich 31 připadlo na mimopracovní dobu. To znamená, že dva lékaři a dvě specializované sestry, kteří jsou v pohotovosti na telefonu, se museli v co nejkratší době dostavit do nemocnice k provedení zákroku.

Rekordní počet infarktů podle Coufala neznamená, že by se zdravotní stav obyvatel Zlínského kraje zhoršoval. „Předpokládáme, že se spíše jedná o časové nahromadění do prvního měsíce roku, kdy se projeví stres přicházející s novým rokem, se změnami ve společenském životě, v ekonomice, v zaměstnání. Kdybychom zaznamenali extrémní výkyvy počasí, mohli bychom přičítat vliv také jim. Ale k takovým změnám letos v lednu nedošlo,“ řekl kardiolog.

Podle něj lze také předpokládat, že celkový počet infarktů nepřekračuje běžný výskyt, jen byly včas odhaleny. „Dříve jsme se mnohem více setkávali s takzvanými přechozenými infarkty, kdy postižení nezavolali včas lékaře a infarkt byl diagnostikován pozdě. Pozdě ve smyslu možného zákroku vedoucího k obnovení krevního průtoku koronární tepnou a záchraně ohroženého srdečního svalu. Dnes těchto lidí ubývá. Znamená to sice větší zátěž pro lékaře a sestry kardiovaskulárního centra, ale také více zachráněných lidí kolem nás. Ti se tak mohou v drtivé většině vrátit zpět do plnohodnotného života,“ vysvětlil Coufal.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x