Mrazy (snad) poleví. Obdiv pro ty, kteří musejí pracovat venku

Zní to jako zbožné přání, jeho realizace by mohla přijít v příštím týdnu, teploty by se mohly vyšplhat až k poslední dobou nevídané nule. Tento týden ale ještě nic podobného nenabízí i víkend má být mrazivý, denní teploty kolem mínus 10 stupňů.

Ti, kteří pracují venku, si opravdu zažijí hodně mrazu a musejí dbát na dokonalé oblečení. Hodně náročné to mají stavební dělníci. Na stavbě nového Baťova institutu, tedy při rekonstrukci budov 14 a 15, mají maličkou výhodu, přeci jen jsou zpravidla pod střechou, ta je ochrání před větrem, který umí pocitově situaci ještě hodně zhoršit. Ještě složitější to ovšem mají ti, kteří pracují pod širým nebem, například Petr Novák, který u zlínského zimního stadionu ve výkopu ani nesundává speciální kuklu spojenou s čepicí. „Je moc důležité chránit si obličej, pocit chladu je hned menší, jinak samozřejmě pro práci venku tři trika s dlouhým rukávem a pod bundu tři mikiny,“ říká kupodivu se smíchem.

Hodně chladu zažijí popeláři, těm přimrzají  víka popelnic i kontejnerů. V žádném případě ale nezkracují směny. „Chce to dokonalé oblečení a taky čaj, po směně toho ale mám plné zuby či spíše plné klouby a kosti,“ dává najevo, jak je rád, že pro dnešek končí, Erik Popelka ze zlínských Technických služeb, kilometry strávené na stupátku jsou znát, zahřívá skutečně i práce.

Příliš optimismu nemají momentálně ani vinaři z jižní části Zlínského kraje. „Jde o to, aby teploty neklesaly opakovaně pod 18 stupňů pod bod mrazu,“ vysvětluje Alois Tománek z Boršic, to je kritická hranice. „Zatím byly teploty vždy o kousek vyšší, ale problém je jinde. Mrazy trvají už hodně dlouho, hrozí to, že vinice takzvaně vyschnou, našim zbožným přáním je, aby šly teploty rychle alespoň k nule,“ vzývá přírodu boršický vinař a místostarosta v jedné osobě.

Mohlo by se zdát, že mrazy přejí zimním sportům. To sice mohou ocenit bruslaři, ale lyžaři a snowboardisté tuhle radost nesdílejí. „Ve velkých mrazech to na svah lidi moc netáhne, ideální jsou teploty kousek pod bodem mrazu,“ líčí vlekař na zlínském svahu Jiřího Šperky Ivan Fajkus. Také on musí bytostně dbát na teplé oblečení sestávající z trika s dlouhým rukávem, spodních kalhot, dokonale teplé obuvi i flanelové košile, svetru a neprodyšné bundy s rukavicemi a čepicí.

Ani agronomové nejsou s průběhem zimy spokojeni. „Jsou to dva extrémy, napřed značné teplo, teď enormní mrazy, už se rozhlížím po novém osivu, nevím, nevím, zda nám vzešlé ozimé ječmeny vydrží, problém je v tom, že mrazy nedoprovází adekvátní sněhová pokrývka,“ lituje agronom Petr Skalička.

run_function(‚id‘,’41‘,’14647′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(‚235‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚14647‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’41‘;‘,’a:0:{}‘); ?>