Zájemci si mohou ve Zlíně pronajmout či vypůjčit místní zámek

Zlínská radnice zveřejnila nabídku na nájem nebo výpůjčku zlínského zámku, pokud během dvou týdnů žádný zájemce nezareaguje, bude město zřejmě objekt provozovat samo. Sdělil 2. náměstek primátora Aleš Dufek (TOP 09/STAN).

Budeme nyní čekat, zda dostaneme zajímavou nabídku. Jde o další pokus, jak získat pro tento historický objekt nového provozovatele,“ řekl Dufek, který návrh na zveřejnění nájmu nebo výpůjčky zámku radě předložil.

Zatímco v případě uzavření nájemní smlouvy by město za poskytnutí objektu nebo jeho části inkasovalo peníze, v případě výpůjčky by se případného příjmu ze zámku vzdalo. „Výpůjčku bychom uzavřeli pouze v případě, kdy by zájemce byl ochotný do zámku investovat významnou částku a jeho projekt by byl pro město a jeho obyvatele přínosný. Výpůjčku jsme ochotni uzavřít až na dobu 30 let,“ upřesnil Dufek.

Současné vedení města řeší další využití zámku už řadu měsíců. V přibližně dvou třetinách objektu sídlí Muzeum jihovýchodní Moravy a Krajská galerie výtvarného umění, obě instituce se ale v průběhu příštího roku přestěhují do nových prostor, které připravuje jejich zřizovatel, Zlínský kraj.

Zbylou třetinu objektu, ve které původně sídlila restaurace, už téměř rok obývá unikátní výstava Šangri-la. Ta se však pro veřejnost uzavře koncem února.

Při hledání nového využití pro zámek město spolupracuje s veřejností, která se podílela na rozsáhlém dotazníku. Z něho vyplynulo, že lidé by na zámku nadále rádi navštěvovali výstavní prostory, velkou podporu si také získaly návrhy obnovit stylovou restauraci a zřídit obřadní síň. Tyto tři náměty podpořila téměř polovina z celkového počtu 586 respondentů. „Myšlenky, že by na zámku zůstaly výstavní prostory či případně zde vznikla obřadní síň, určitě podporujeme. Na druhou stranu máme jasno, že v těchto prostorách určitě nebude třeba kasino,“ poznamenal Dufek.

Na podmínky provozování restaurace na zámku se v posledním roce informovalo hned několik zájemců, vždy je ale odradily náklady, které jsou spojené s jejím provozováním. Na neúměrně vysoké náklady spojené s hrazením energií si stěžovali i předchozí nájemci.

Zámeckou restauraci zrekonstruovalo minulé vedení radnice, šlo o investici za téměř 21 milionů korun. „Jsem stoprocentně přesvědčen o tom, že tyto peníze se daly určitě investovat lépe. Šance na obnovení restaurace za stejných podmínek, za jakých fungovala od rekonstrukce, je mizivá. Jsme však připraveni vyjít maximálně vstříc případnému novému provozovateli restaurace, a to především po stránce administrativní a morální. Další rekonstrukce nepřichází v úvahu, šlo by o investici v řádu desítek milionů korun,“ doplnil Dufek.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x