Vedení radnice ve Zlíně vyzvalo obviněného zastupitele Janečku k rezignaci, ten odmítl

Zlínská koalice TOP 09/STAN a hnutí M.O.R. vyzvali ve čtvrtek na zasedání městského zastupitelstva obviněného zastupitele Martina Janečku (zvoleného za ČSSD) k rezignaci. Ten ale odstoupit odmítl a naopak vyzval vedení města, aby samo odstoupilo.

Výzvu přečetl v úvodu zasedání primátor Miroslav Adámek (TOP 09/STAN). Koalice se rozhodla vyzvat Janečku k odstoupení proto, že ho policie obvinila z korupce. „V souvislosti s obviněním z korupce jste dočasně pozastavil své členství v ČSSD. Podle informací, které máme k dispozici, jste jako důvod uvedl to, že nechcete poškozovat jméno Vaší strany. Vyzývám Vás proto, aby jste se stejně zodpovědně zachoval i k městu Zlínu. Odstupte proto ze zastupitelstva,“ uvedl ve výzvě primátor.

Martin Janečka ale odstoupit ze zastupitelstva odmítl. „Nemám nejmenší důvod odstoupit. Nikdy jsem nebyl trestán a s největší pravděpodobností ani nebudu. Přerušení členství v ČSSD je moje osobní věc a vy nemáte právo ji komentovat. Pokud vám vadí tady se mnou sedět, tak odstupte vy,“ reagoval Janečka.

Martin Janečka byl obviněn z korupce v souvislosti s loňským případem, kdy byl právník jeho firmy Square Transaction Radek Dvořák zatčen ve chvíli, kdy měl předat úplatek insolvenčnímu správci firmy Arching Group Petru Dokládalovi. Ten vymáhá po Janečkově firmě dlužnou částku ve výši 30 milionů korun. V souvislosti s touto úplatkářskou aférou už vedení města Janečku vyzvalo k odstoupení ze zastupitelstva jednou, a to 8. září loňského roku. I tehdy Janečka opustit zastupitelstvo odmítl.

Strany, které v současné době vedou zlínskou radnici, kritizují někdejšího náměstka primátorky za ČSSD dlouhodobě. V listopadu loňského roku ho například koalice TOP 09/STAN vyzvala, aby veřejnosti zdůvodnil, jaký význam měly jeho služební cesty do zahraničí, například do Dubaje ve Spojených arabských emirátech, Číny nebo USA. Janečka žádné vysvětlení veřejnosti ani koalici neposkytnul.

Podle primátora staví Janečka zájmy ČSSD nad zájmy města. „Věřil jsem, že se zachová zodpovědně a ze zastupitelstva města odstoupí. To, že naši výzvu odmítl, určitě není pro pověst tohoto shromáždění i celého města dobře,“ konstatoval primátor.

Janečkovu reakci, že mají opustit řady zastupitelstva ti, kterým vadí, vnímá Adámek jako přenášení Janečkova soukromého problému a jeho zodpovědnosti na ostatní. „Nechová se zodpovědně. Pravdou zůstává, že v tuto chvíli nemáme žádnou možnost ho k odstoupení přinutit. Je to na jeho rozhodnutí. Pozitivně hodnotím jen to, že se vůči straně zachoval zodpovědně a dočasně pozastavil své členství v ČSSD. Vypadá to ale, že zájmy sociální demokracie staví nad zájmy města Zlína,“ dodal Adámek.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x