Vyrobte si loutku, láká zlínské muzeum. Vyberte si klobásku a tlačenku, kontruje rožnovské

Nic nepotěší tak, jako vlastnoručně vyrobený dárek. A právě šanci prožít hezký, tvořivý a tudíž naprosto nevšední den nabízí v sobotu 11. února zlínské Muzeum jihovýchodní Moravy.

Od 10 do 15 hodin bude probíhat ve velkém sále Muzea jihovýchodní Moravy zajímavá tvořivá dílna. Jde o doprovodný program k výstavě Hračky ze staré půdy.

Tentokrát budeme vyrábět pohyblivou loutku z vystřihovánky zpracované na motivy hraček z muzejní sbírky,“ prozradila lektorka Pavlína Gutová s tím, že tato dílna je vhodná spíše pro starší děti nebo hravé dospělé.

Na sobotní tvořivou dílnu není třeba se speciálně objednávat – probíhá v rámci výstavy, takže stačí jen zaplatit běžné vstupné a zapojit se do tvoření. Navíc si účastníci tvoření mohou prohlédnout v rámci vstupu i další výstavy – nejnověji je v malém sálku k vidění výstava Šelmy kolem nás a dalším sále pak expozice o baťovském bydlení.

Úplně jinak bude vypadat Muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. Tam se v sobotu chystají na tradičně hojně navštěvovaný Masopust. Přehlídku bujarých účastníků průvodu a bohaté kulturní vystoupení doplní dvě velmi oblíbené soutěže. O nejlepší valašskou klobásku a O nejlepší valašskou tlačenku. „Účastním se tradičně, vždycky mne nesmírně potěší, jak šikovní výrobci těchto dobrot mezi námi žijí, klobáska i tlačenka jsou nesmrtelné,“ těší se na sobotu Ludmila Kulišťáková z nedaleké Dolní Bečvy.