Zlínský primátor přijal dva významné oslavence

Dva významné zlínské oslavence přijal v pátek primátor Zlína Miroslav Adámek (TOP 09/STAN) a jeho náměstek Miroslav Kašný (KDU-ČSL). Jak informoval mluvčí města Zdeněk Dvořák, cestovatel Miroslav Zikmund oslaví 93 let a Jan Bezděka 101 roků.

Slavný cestovatel Miroslav Zikmund oslaví 93. narozeniny v úterý 14. února. Během přijetí u primátora vzpomínal například na mráz, který zažil v tehdejším Sovětském svazu. Podle Zikmunda byl mnohem krutější než současné teploty, které sužují Českou republiku. „Jakmile se ale oteplilo, Sibiř nádherně rozkvetla. Nikde jsem neviděl tolik květů jako tam,“ prohlásil známý cestovatel.

Tématem hovoru byla i Zvláštní zpráva číslo čtyři, která pojednávala o hospodářských poměrech v SSSR a kterou sepsal v roce 1964 s kolegou Jiřím Hanzelkou. Vzhledem k tehdy neobvykle otevřené kritice se nesměla dostat na veřejnost až do roku 1990. „Zájem o její přečtení měl tehdejší vůdce Sovětského svazu Leonid Brežněv. Když jsme ji sepsali, zašel Jirka Hanzelka v Praze na poštu a přímo Leonidu Brežněvovi poslal telegram s dotazem, kde a kdy mu můžeme osobně naši zprávu předat. Bylo z toho tehdy velké pozdvižení. Ještě větší bylo ze samotné zprávy. I polovina našich nejbližších přátel, kterým jsme ji dali přečíst, nám rovnou řekla, že nás za ni zavřou. Ale nestalo se,“ prozradil Zikmund.

Od obou představitelů města slyšel slavný cestovatel především přání, aby mu sloužilo zdraví. „Štěstí vám přát nemusíme, to máte, jak sám říkáte,“ konstatoval primátor. „Ano, měl jsem v životě štěstí,“ potvrdil Zikmund.

Jan Bezděka bude mít 101. narozeniny v neděli 12. února. Na návštěvu radnice přišel společně se svou paní, která brzy oslaví 86 let. Se zástupci vedení města probrali třeba novinky v medicíně, blížící se prezidentské volby či aktuální události ve Zlíně. „Poděkovali jsme také za krásné nové chodníky. Příjemně se po nich chodí. Jsme rádi, že město chodníky spravuje,“ svěřil se Jan Bezděka. Oslavenec je mimo jiné také nejstarším předplatitelem Městského divadla Zlín. V první polovině loňského roku dostal od ředitele divadla čestný diplom, díky kterému získal předplatné do divadla zdarma. Společně se svou manželkou Jaroslavou jsou předplatiteli 58 let.

run_function(‚id‘,’41‘,’14473′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(‚243‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚14473‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’41‘;‘,’a:0:{}‘); ?>