Olomoučtí celníci odhalili gang, který obchodoval s nezdaněnou naftou

Olomoučtí celníci zadrželi organizovanou skupinu, která nelegálně obchodovala s naftou. Devět pachatelů dopravilo na území České republiky téměř 1,3 milionu litrů nafty, u níž byl předběžně vyčíslený daňový únik 23 milionů korun, řekla v pondělí mluvčí olomouckých celníků Marta Bortlová.

Celníci v minulých dnech realizovali závěrečnou část operace, při které skupinu zadrželi. „Akce se uskutečnila na různých místech ve Zlínském, Olomouckém a Jihočeském kraji. Organizovaná skupina pořizovala technické oleje od německé společnosti od loňského března do letošního ledna. Pachatelé nakládali zboží v Rakousku a dodávali je v plastových  kontejnerech o objemu tisíc litrů do České republiky,“ popsala Bortlová.

Jak dodala, dovozci deklarovali, že zboží nepodléhá spotřební dani. Dále jej však prodávali jako motorovou naftu, aniž by platili spotřební daň nebo daň z přidané hodnoty.

Celníci spolu se zlínskými kriminalisty zadrželi celkem devět lidí české národnosti. „Provedli 17 domovních prohlídek a 18 prohlídek jiných prostor. Zajistili jedno nákladní a šest osobních vozidel, tankovací zařízení, sedm čerpadel a necelých 16 tisíc litrů minerálních olejů,“ uvedla Bortlová.

Pachatelé se budou zpovídat z krácení daně a poplatku. Tři jsou stíhaní vazebně. Všem hrozí až desetileté vězení.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x