Co Čech, to lyžař? Zanedlouho možná bude platit, co Čech, to snowboardista

Zatím se zasněženým kopcům v našem kraji od Stupavy po Razulu pořád říká lyžařské svahy, zažitý název ale nemusí platit navždy, stále více se totiž na bílých sjezdovkách prohánějí milovníci jediného prkna - snowboardisté. Obliba adrenalinového sportu pořád stoupá. Zima zdaleka nekončí a specializované školy nabízejí výuku každému. Bez rozdílu věku i talentu.

Prakticky v každém lyžařském středisku najdete instruktory lyžování i snowboardingu. Je jím i Robert Šperka, který učí lyžování i snowboardingu v Trnavě nedaleko Zlína, stejně tak jeho kolegové i ve Zlíně. „Děti jsou nesmírně šikovné, po dvou dvouhodinových lekcích se po zvládnutí základů lyžování zpravidla vydávají na velký svah,“ říká Šperka.

Zajímavý postřeh přidává ředitel jedné střední školy v Rožnově pod Radhoštěm Miroslav Trefil. „Kursy v prvních ročnících už zdaleka nejsou jen o sjezdovém a běžeckém lyžování, jak tomu bylo kdysi. Naši tělocvikáři se musejí dokvalifikovat i na snowboardy, je to sport mladých a o zvládnutí základů jízdy na jednom prkně je logicky stále větší zájem. Na školní kursy, které máme jako součást výuky, ale nemusí každý, odhaduji, že jich využívají zhruba tři čtvrtiny našich studentů,“ vysvětluje ředitel Trefil.

Myslím, že by svah sjel na lyžích každý druhý člověk, ale naprostá většina lidí své kdysi získané lyžařské znalosti ze školních kursů už neobnovuje. Zájem o snowboard je opravdu čím dál větší, vidím to i teď, kdy jezdím s rolbou a upravuji svah, kde nám přibylo cenných deset centimetrů nového prašanu,“ říká provozovatel lyžařského areálu na Stupavě nedaleko Uherského Hradiště Lubomír Orel. Podle něho obecně platí, jakmile se dítě naučí bezpečně chodit, je pomalu čas připnout mu lyže, snowboard samozřejmě až později, toto umění je náročnější.

Na moravských horách přitom o zvládání zimních sportů jeví zájem i cizinci. „Jen pro zajímavost, učili jsme lyžování i snowboardingu Mexičany, Vietnamce i Thajce,“ usmívá se nad zimní sportovní exotikou Orel. Přitom podle jeho slov není nikdy pozdě. „V pohodě zvládáme první úspěchy zralých padesátníků,“ dodává šéf stupavského areálu.

Ve skupinových kursech máme děti ve věku 4-5 let, jsou šikovné, nemají strach a pokroky jsou naprosto zřetelné,“ poukazuje na to, že je dobré začít brzy, instruktor lyžařské školy Skipingi Robert Šperka.

Vím, že mi pohyb chybí, většinu volného času trávím u počítače, rád bych ještě oprášil své chabé školní znalosti zpřed bezmála čtyřiceti let, patřil jsem přitom kdysi na svazích k nejrychlejším,“ vzpomíná Zlíňan Vítězslav Farný. Jenže ho poněkud brzdí ostych. „Naučíme v pohodě lyžovat každého, bude-li si troufat i na snowboard, žádný problém,“ vyzývá jej na dálku instruktor Šperka.

run_function(‚id‘,’41‘,’14112′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(‚255‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚14112‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’41‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x