Zima cení zuby, ke sněhu přidala vítr. Lidi na východě kraje trápí především závěje

Karolinka, Bumbálka, Podťaté, ale i Držková, Hovězí či Nový Hrozenkov. Názvy obcí a jejich místních částí zní na Valašsku díky předkům skutečně hezky česky či spíše valašsky, ale na to se dnes nehledí. Ostrý vítr a nový příval sněhu dávají lidem na příjemné věci zapomenout. Nastal čas bitvy se sněhem a větrem.

Situace je dnes mimořádně vážná, v terénu máme 14 sypačů a 15 traktorů, chlapi se od noci ještě nezastavili, ale ten boj s větrem a sněžením zatím nevyhrávají. Odhrnou závěj sněhu a za půl hodiny je situace stejná nebo horší,“ popisuje dnešní ranní situaci Jaromír Kořistka ze Správy a údržby silnic Valašska.

Silničáři museli dočasně uzavřít část silnice mezi Valašským Meziříčím a Novým Jičínem.

Od pěti od rána mám pořádný tělocvik, odhazuji sníh z okolí obecního úřadu, sněhová fréza i já jedeme opravdu naplno,“ hlásil starosta Držkové Jan Chudárek. Také v podhůří Hostýnských vrchů připadlo zhruba 30 centimetrů sněhu, některé lokality v okolí obce jsou nedostupné, díky silničářům se v ranních hodinách dařilo držet průjezdnou hlavní silnici.

Veliké problémy působil sníh například v Karolince. „Ráno jsem zkusil otevřít dveře, ale navátý sníh mne prakticky nechtěl pustit z domu. Znamená to obejít a nejdříve si odházet cestu. Situace je tu ale opravdu složitá, silný vítr ji maximálně komplikuje, závěje jsou na spoustě míst, třeba přístřešky na zahradách kryje až metrová vrstva navátého sněhu, je to hodně nebezpečné,“ hlásil zpravodajskému webu Zlin.cz dnes ráno Karel Palička.

Výrazné komplikace nezaznamenali v Dopravní společnosti Zlín-Otrokovice. I ve Zlíně ale žádá pohyb po městě zvýšenou opatrnost, sníh připadl na zmrzlé vozovky a chodníky, zvláště v okrajových částech  města přikryl i ledové plotny se zmrazky a i obyčejná chůze žádá zvýšenou opatrnost.

run_function(‚id‘,’41‘,’14708′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(‚256‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚14708‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’41‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x