Novináři. Prestižní povolání, anebo spíše ohrožený druh?

Sněhová kalamita brzy ráno? Extrémní mrazy? Noční požár? Spletitý soudní případ? Večerní nedělní hokejový zápas v extralize? Tohle všechno se bytostně týká novinářů. Je zcela lhostejné, zda pracují v televizi, rádiích, novinách či třeba jako editoři internetových portálů. Vždycky jde o práci, která možná působí jako (a zpravidla také je oproti jiným) hodně atraktivní a zajímavá. Už daleko méně se ví, jak je náročná. Na čas, na psychiku i na kreativní myšlení a logické uvažování.

Diskusi o redaktorech, editorech, reportérech a jak se ještě novinářům říká otevírá jedna z nejzkušenějších žurnalistek ve Zlínském kraji Slávka Červená. Řadu let pracuje jako krajská zpravodajka nejčtenějšího českého listu Blesk. „Jde o permanentní nasazení, na čas se hledět nemůže ani v nejmenším, volna je opravdu minimálně. Z jednoho prostého důvodu, pořád se něco děje, nic nesmí uniknout, navíc je třeba přicházet s neotřelými vlastními nápady,“ říká drobná blondýnka.

Sportovní novinář pracuje tehdy, když se ostatní baví. Pracovní doba je nesmírně variabilní, oni se sportovci neptají, kdy mají začít, nedělní večerní hokejové utkání je klasika. Dnes už zdaleka nejde jako kdysi o referát, o to, kdo vstřelil a ve které minutě gól, a jak ta akce vypadala. Čtenář chce analýzu, souvislosti, výjimečné věci,“ popisuje se znalostí oboru vedoucí sportovního oddělení Deníku pro Zlínský kraj Martin Břenek. Momentálně hledá dalšího člena redakce, člověka, který je ochotný věnovat práci, jak Břenek říká, už spíše poslání, spoustu času. „Fluktuace je ale ve sportovní žurnalistice obecně určitě menší, než v redakcích domácího zpravodajství třeba při popisování a odhalování kaus a složitých případů,“ říká Břenek.

Když si večer po celodenní práci a hlavně boji s časem sednu doma se ženou a otevřeme si láhev vína, zazvoní telefon. Požár si časy nevybírá. V tu chvíli telefonuji kameramanovi a spěcháme ve sněhu či dešti na druhý konec kraje,“ nabízí pohled na věc reportér Prima Family Robert Heč.

V tutéž chvíli už možná míří na stejné místo se svým kolegou s kamerou i Martina Julinová, kterou znají diváci jako reportérku konkurenční TV Nova. „Často z toho boje s časem, ale také s adekvátním zpracováním, nutně atraktivním a zajímavým, cítím značnou únavu. Pomáhá mi k nabrání nových sil vždy po čase delší dovolená, pokud možno u moře a s potápěním,“ říká.

Nedílnou součástí dvoučlenného sehraného štábu jsou kameramani. Také Ivan Dostál z Primy a Zdeněk Přikryl z Novy se často potkávají na místech vážných událostí. Oba musejí být mimo jiné vynikající řidiči. Dostálova jen o něco déle než hodinová jízda v plném pátečním provozu ze 130 kilometrů vzdáleného slovenského Martina se sportovní reportáží je legendární. Oba mistři objektivů přitom mluví vcelku unisono. „Pokud není takříkajíc do čeho píchnout, co točit, je to daleko horší, než když se dějí věci:“ Na rozdíl od nedávné minulosti musejí navíc oba dva brilantně a rychle stříhat materiály, které den co den sledujete v hlavních zpravodajských relacích obou televizí.

V zajímavé debatě docela překvapuje krajský státní zástupce Roman Kafka, který je často předmětem zájmu žurnalistů. „Myslím, že jsou si naše povolání v hodně aspektech podobná. Jsou nesmírně náročná na čas, na logické myšlení, na předvídavost a tohle všechno se může promítat do rodinného života. Určitě dbám na relaxaci, například na sportovní aktivity a musím se občas podívat na dobrý film,“ uzavírá netušenou paralelu Kafka.

Na sport jako relax hodně sázejí i novináři. Heč je velmi kvalitní fotbalista a snaživý i když méně úspěšný tenista, Břenek hraje  dobře tenis i squash, Dostál je amatérským závodníkem za volantem a lyžařem, Julinová má ráda spinning, Červená hraje výborně šachy. „Bez toho by se snad stres, boj s časem i náročná práce ani nedaly zvládat,“ shodují se muži a ženy, kteří mají k povolání novináře spoustu výhrad, nikdo z nich by ale neměnil…

run_function(‚id‘,’41‘,’14142′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(‚260‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚14142‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’41‘;‘,’a:0:{}‘); ?>