Zlín: zima jako od Lady. Karolinka: konec parády. Starý Hrozenkov, Bumbálka: řidiči bez nálady

Zima vrcholí a předvádí ve Zlínském kraji takové variace, že by se pan Lada z Hrusic musel nechat inspirovat. Například ve Zlíně se dnes ráno lidé probudili do bílého opojení. K idylce to ale samozřejmě mělo daleko. Největší problémy z bílého nadělení mívají tradičně dopravci.

Poslední dobou se nám osvědčuje koordinace a aktuální informovanost se zlínskou Správou a údržbou silnic a Technickými službami, větší zpoždění nebo dokonce přerušení spojů jsme až na výjimky nezaznamenali, ale prosíme veřejnost o shovívavost, řidiči jsou jenom lidé a na kluzkém sněhu zázraky neumějí,“ popisuje páteční sněhové ráno ve Zlíně a Otrokovicích ředitel DSZO Josef Kocháň. Tou výjimkou bylo zpoždění mezi Zlínem a Otrokovicemi u areálu nákupních center, tam se momentálně usilovně staví a uvízl tam kamion.

Před zlínskou radnicí se se sněhem zdatně pral muž se sněhovou frézou, na chodnících si pomáhali třeba majitelé obchodů. „Ráno jsem v půl sedmé odhazovala sníh před domem na Jižních Svazích, teď musím předvést tělesnou zdatnost před prodejnou v centru,“ držela hrablo i výbornou náladu Alena Tesaříková.

S obrovským náporem sněhu se rvou lidé na Valašsku. V Karolince jsou až metrové závěje, lidé nestačí odhazovat sníh. „Hážeme s manželem sníh vlastně celý den, připadáme si jak burlaci na Volze, záda musejí zapomenout na to, že už máme pomalu seniorský věk,“ říká Helena Paličková. „Tady v ulici se nedá vůbec projet, sníh padá a padá, je to opravdu moc náročné,“ přidává se při chvíli oddychu manžel Karel.

Konečně vyjely kromě všech dostupných mechanismů, posypových vozů i traktorů s radlicemi také sněhové frézy. Silnice třeba na Pustevnách, na Bumbálce či ve Velkých Karlovicích jsou už hodně zúžené, velkou naději vkládáme právě do fréz, které mohou jednotlivé úseky rozšířit,“ vysvětluje nasazení techniky šéf Správy a údržby silnic Valašska z Valašského Meziříčí Jaromír Kořistka. Ten se obává zásadní věci, podle předpovědi má sníh přecházet ve středních a v nižších polohách v déšť, začínají jarní prázdniny a v sobotu se na silnicích čeká hodně hustý provoz. „Pozor na náledí a ledovku,“ zdvíhá Kořistka varovně prst.

Obrovské dávky sněhu zaměstnávají lidi po celém kraji. Ve Vsetíně, Valašském Meziříčí i Rožnově jsou v plné práci od rána stovky mechanismů a lidí, ve Střelné na moravskoslovenském pomezí dokonce jako první v kraji vyhlásili kalamitní stav.

Velmi tvrdé chvíle zažívají řidiči kamionů. Alexander Strýček vozí zboží mezi Českém a Slovenskem. „Ráno jsem to zkoušel přes Starý Hrozenkov, ale byl tam naprosto kalamitní stav, vrátil jsem se a jel jižním směrem. Na Slovensku je situace podobná jako u nás, silnice v okolí Považské Bystrice, Bytče či Žiliny směrem na Moravu jsou opravdu sjízdné jen s velikými obtížemi,“ říká zkušený kamioňák.

run_function(‚id‘,’41‘,’14692′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(‚262‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚14692‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’41‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x