ČSÚ: Z potravin ve Zlínském kraji nejvíce zdražily papriky, zlevnily pomeranče

Obchodníci na Zlínsku zdražili během uplynulých pěti týdnů především papriky, nejvýrazněji naopak klesla cena pomerančů. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ), které zveřejnil v pátek.

V kraji mezi 10. lednem a 14. únorem 2012 zdražilo 13 z 26 sledovaných potravin, 12 jich naopak zlevnilo, cena cukru se neměnila.

Nejvýraznější zdražení statistici na Zlínsku zaznamenali u paprik, a to o 37,49 procenta na 68,04 Kč/kg. To je mírně nad celostátním průměrem. Dále zdražily například banány, brambory, pivo, pečivo, těstoviny či pšeničná mouka.

Nejvíce šly s cenou dolů pomeranče, a to o 11,93 procenta. Kilogram stojí průměrně 24,60 Kč, což je nepatrně pod celostátním průměrem. Obchodníci upravili směrem dolů například i ceny šunkového salámu, bílých jogurtů, rostlinného másla nebo rýže.

Za posledních pět týdnů obchodníci v České republice nejvíce zdražili papriky (+28,42 %), kilogram se dá pořídit v průměru za 67,37 koruny. Dražší jsou i banány, brambory nebo vejce. Nejvíce naopak zlevnila minerální voda, která šla s cenou dolů v průměru o 11,31 procenta na 8,31 koruny za litr. O více než tři procenta zlevnily také rostlinné máslo, mléko a vepřová pečeně s kostí.

V jednotlivých krajích se spotřebitelské ceny zjišťují u malého souboru prodejen. Uváděné ceny mají orientační charakter.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x