Velké Karlovice: nánosy sněhu trápí místní obyvatele. Pozor na déšť

Velké Karlovice by se teď možná mohly dočasně přejmenovat. Více by jim slušel název Sněhové Královice. Přívaly bílé nadílky z posledních dnů možná těší rekreanty, pro místní to ale žádné potěšení není. Sníh je v obrovských dávkách všude. Pokud by se přidal avizovaný déšť, mohlo by být zle...

Předpověď počasí z brněnského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu přitom hovoří o možnosti deště a smíšených srážek, místní z toho rozhodně radost nemají. „Zdaleka není v mých silách odházet celou metrovou vrstvu sněhu, ale z deště mám skutečně obavy, musím zbavit sněhu především okrajové části střechy, kde je zátěž na krovy největší,“ komentuje situaci v krátké přestávce při odpočinku přímo na střeše dřevěnice Aleš Gelnar.

V obci jsou v plné permanenci nejen rolby na svazích a sněžné skútry, které obnovují běžecké stopy, ale také různé menší mechanismy, které zpřístupňují cesty k rekreačním objektům. „Samozřejmě, je to práce od rána do večera, to si ale nevyberete, jsme na horách a je to pořád stokrát lepší, než kdybychom se tu topili v blátě,“ tvrdí muž, který si s malým pohyblivým bagříkem najde nedaleko hotelu Horal cestu úplně všude.

Současná sněhová peřina přitom svědčí rekreantům.

Podmínky tu nacházíme skutečně ideální, jsme běžkaři a neznám u nás tak dokonale upravené tratě, jde především o to, že se dá v pohodě využívat zpravidla tří stop, což zamezí problémům při vyhýbání a předjíždění,“ libuje si Petr Skalička z Ostravy. „Navíc je tu skutečně vynikající wellnes, ale i z bazénu pozorujeme, jak obrovské nánosy sněhu jsou na střechách okolních objektů,“ přidává se k němu manželka Jarmila.

Je mnohem důležitější udělat si teď víkendovou pracovní směnu, než na jaře opravovat celý objekt,“ směje se s lopatou ze své střechy Aleš Gelnar. Tak jako on, mají víkend bez lyží zato s lopatami, desítky jeho spoluobčanů.

Až na jednu propadlou střechu zanedbaného stavení zatím sníh další škody ve Velkých Karlovicích nenapáchal, při pohledu na přetížené střechy tak rozhodně stojí za to držet místním palce, aby jim případný déšť ještě neztížil obrovské bílé nánosy na střechách obydlí.

run_function(‚id‘,’41‘,’14563′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(‚265‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚14563‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’41‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x