Otrokovická radnice poskytne mimořádnou dotaci sociálním službám

OTROKOVICE - Otrokovická radnice se rozhodla poskytnout mimořádné zálohové dotace ve výši 2,965 milionu korun sociálním službám ve městě. Řekla mluvčí otrokovické radnice Lenka Krupková.

Vedení města se rozhodlo poskytnout peníze v souvislosti s razantním snížením objemu financí poskytovaných ze státního rozpočtu, které ohrozilo i existenci sociálních služeb v Otrokovicích. Poskytnuté zálohové dotace pomohou zachránit tři služby nejvíce ohrožené okamžitým zánikem.

Celkový propad státní dotace pro letošní rok představuje u otrokovických poskytovatelů 8,5 milionu korun. Charitě svaté Anežky Otrokovice chybí přes čtyři miliony. Nejvíce ohroženou službou je Azylový dům pro matky s dětmi, dále pak Terénní služba rodinám s dětmi a Terénní program Samaritán. Zastupitelstvo schválilo pro tuto organizaci dotaci ve výši 1,8 milionu korun.

Otrokovická pobočka občanského sdružení Naděje se potýká s nedostatkem 3,5 milionu korun. Okamžitým zánikem byly ohroženy sociálně terapeutické dílny pro lidi s mentálním postižením. Jedním z jejich pracovišť je také kavárna Café Naděje. Otrokovická radnice uvolnila pro organizaci dotaci ve výši 875 tisíc korun.

Unie Kompas provozuje na území města Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež Šlikr – jedinou službu svého druhu na Otrokovicku pro děti a mládež od 13 do 26 let. Na udržení služby chybí sdružení 600 tisíc korun. Šlikr tak musel od začátku roku zavřít pobočku na Baťově a výrazně omezit i další služby. Zastupitelé města Otrokovice nechtějí dopustit zánik této služby v Otrokovicích, a proto schválili zálohovou dotaci ve výši 290 tisíc korun.

Situace v sociální oblasti je velmi závažná. V ohrožení se ocitly ty nejzranitelnější skupiny lidí. Nemohli jsme dopustit, aby matky s dětmi či postižení lidé znenadání skončili na ulici. Cítíme, že stát v této věci selhal a není ochotný napravit své chyby. Rozhodli jsme se proto okamžitě jednat a podat pomocnou ruku,“ konstatoval starosta Otrokovic Jaroslav Budek (ČSSD). Finance muselo najít město v rozpočtu na úkor plánovaných výdajů. „Úspory se dotknou především provozních nákladů radnice. Podporu cítíme také ve vedení Zlínského kraje. Po jednání s hejtmanem a radní odpovědnou za sociální oblast věřím, že sociální služby v Otrokovicích a v dalších obcích v našem správním obvodu zůstanou zachovány, i když všechny za cenu mimořádných úsporných opatření,“ dodal Budek.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x