O kritické situaci v dopravě na vsetínském sídlišti Rybníky diskutuje město i s občany

VSETÍN - Představitelé Vsetína mají za sebou první veřejnou diskusi s občany Vsetína na téma kritické dopravy na sídlišti v lokalitě Rybníky. Jak řekla v úterý mluvčí vsetínské radnice Jana Čadová, první debaty se zúčastnila asi stovka lidí.

Podle vedení města je jedinou reálnou možností zjednosměrnění ulic na sídlišti. Kritickou dopravní situací, kde je nedostatek parkovacích míst a ulice jsou v mnoho místech tak ucpané vozidly, že zde mají problémy projet autobusy městské hromadné dopravy, se radnice zabývá již řadu měsíců.

Vzhledem k omezeným možnostem městské pokladny však nyní nemůže uvažovat o stavbě nových parkovišť či rozšiřování komunikací tak, aby podél nich mohla vzniknout nová parkovací stání. Jedinou možnost vidíme ve zjednosměrnění provozu ve většině ulic. Vedení města proto nechalo zpracovat dvě varianty řešení, které představilo právě na veřejném projednání s občany sídliště,“ upřesnila Čadová.

Obě varianty zpracované projektantem Petrem Chytilem předpokládají, že obousměrná zůstane páteřní ulice Benátky, ostatní pak budou jednosměrné. Každá z variant pak navrhovala zjednosměrnění různými směry.

Je potřeba si uvědomit, že v tuto chvíli každé auto stojící podél kterékoli ulice na Rybníkách takto parkuje nelegálně v rozporu s dopravními předpisy. Proto je potřeba situaci řešit,“ uvedl místostarosta Petr Kořenek (ČSSD).

Všechny připomínky ze strany občanů město nyní zpracuje a vyhodnotí. „Budeme také jednat v dopravní komisi rady města, s odborníky přes tuto problematiku či s policií. Pak se s občany sejdeme ještě jednou a představíme jim případně pozměněnou variantu řešení s nástinem dalších možných kroků. Například představíme návrhy, kde by do budoucna mohly vzniknout nové parkovací plochy,“ přiblížil Kořenek. Ani zjednosměrnění ulic totiž podle něj nijak zásadně nevyřeší problematiku parkování, ale pouze zlegalizuje stání vozidel podél komunikací. „Hledáme co nejlevnější možnost, jak to udělat a navíc zlepšit průjezdnost sídliště pro autobusy MHD či vozidla integrovaného záchranného systému. Nastavíme jasná pravidla pro stání a parkování, ale pak budeme striktně vyžadovat jejich dodržování,“ dodal místostarosta.

Příští setkání s občany se uskuteční za dva až tři měsíce.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x