Svérázný cestovatel zavítal do Zlína

Když bylo Gianlucovi Ratta sedm let, zemřel mu otec. Otevřel atlas map a v duchu cestoval. Poté vystudoval biologii a pracoval v továrně. Když mu bylo osmadvacet, otevřel atlas znova a řekl si: „Končím se svým dosavadním životem, projdu mapy doopravdy." A od té doby, přesněji od roku 2000, chodí pěšky po Evropě. Na začátku své téměř dvanáctileté cesty navíc potkal kamarádku, kříženou fenku huskyho, štěně. „Jestli chceš, přidej se ke mně, ale budeme hodně chodit," nabídl jí tehdy. Fenka na souhlas štěkla a od té doby svého pána všude doprovází. Dostala jméno Shira.

A právě dnes zavítal tento devětatřicetiletý italský cestovatel se svým psem na Krajský úřad Zlínského kraje, aby si vyzvedl potvrzení o své návštěvě, pro potřeby případného zápisu do Guinessovy knihy rekordů za nejdelší pěší túru se psem. A při té příležitosti si popovídal s hejtmanem Stanislavem Mišákem.

V průběhu krátké, ale o to srdečnější a uvolněnější diskuse, poděkoval za přijetí, kterého si prý velmi váží, neboť Stanislav Mišák je vůbec první hejtman, se kterým se kdy setkal. Zároveň ale doplnil, že návštěva hejtmana i celého Zlínského kraje je jen jednou z mnoha zastávek v jeho předlouhém putování.

Na dotaz, zdali mu v sandálech, kraťasech a lehké košili není venku zima, odpověděl stejně poeticky. „Kvůli oblečení mi zima nebývá nikdy. Zimu někdy cítím jen z lidských očí nebo srdcí. A zase naopak, když jsou lidé vřelí a srdeční, zahřeje mě to na duši, a to mi stačí,“ vysvětlil kousek své neotřelé životní filosofie. Podobně pak vysvětlil i svůj přístup k materiálním hodnotám.

Je úžasné, že si dokázal splnit svůj sen a obdivuhodné, jakou formou ho realizuje. Jsem potěšen, že jako první místo při své premiérové návštěvě České republiky si vybral k návštěvě právě náš Zlínský kraj,“ prohlásil hejtman Stanislav Mišák.

Po návštěvě Krajského úřadu Zlínského kraje vyrazil Gianluca s Shirou na další cestu. V plánu má pokračovat směrem na Ostravu, Olomouc, Pardubice, Prahu a Českou republiku plánuje opustit směrem od Brna. Kdy ho ale máme šanci potkat, se předem jen těžko dozvíme. Telefon nepoužívá a jeho časové plány se mění podle toho, na jaké lidi cestou narazí.

Gianluca Ratta putuje pěšky již téměř 12 let se svým čtvernohým společníkem, fenkou Shirou, po celé Evropě. Za tu dobu společně „urazili“ více než 43 000 kilometrů a Gianluca prochodil více než 30 párů bot. Na své túře navštěvuje radnice a obecní úřady, kde sbírá potvrzení o tom, že byl v daných místech, aby mu mohl být uznán zápis do Guinessovy knihy rekordů, kde je prý prozatím registrován, za nejdelší pěší túru se psem. Přespává ve městech a obcích, kdekoliv kde ho starostové uloží. Za celou dobu svého putování měl podle svých slov jednou horečku a třikrát rýmu. Do rodné Itálie volává své matce a sestře, ale ty se podle jeho slov vždy více zajímají o stav Shiry, jeho věrné fenky. Tak šťastnou cestu oběma….

run_function(‚id‘,’41‘,’14246′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(‚273‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚14246‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’41‘;‘,’a:0:{}‘); ?>