Město Rožnov plánuje obnovu zvoničky v Tylovicích

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - Zvoničku v Tylovicích nechá pomocí finanční podpory Zlínského kraje spravit rožnovská radnice. Řekl to mluvčí rožnovské radnice Tomáš Gross.

Zvoničku v Tylovicích, která byla postavena v 19. století, čeká rekonstrukce střechy. Práce by měly stát do 50 tisíc korun. Rožnov pod Radhoštěm předloží projekt a žádost na financování částky 32 tisíc korun. Zbytek bude Rožnov hradit ze svého schváleného rozpočtu.

V havarijním stavu je především šindelová střecha zvoničky. Loni byla nákladem 10 tisíc korun z rozpočtu města opravena část střechy. Zbytek bude opraven letos. „V loňském roce jsme provedli demontáž krytiny, opravili latění, namonotovali novou šindelovou krytinu a na spodní části střechy jsme provedli nátěr impregnačním olejem. Předpokládané náklady na dokončení opravy se pohybují ve výši 48 tisíc korun,“ doplnil Gross.

Pokud se městu nepodaří prostředky z kraje získat, bude radnice střechu zvoničky rekonstruovat z vlastních prostředků.

Zvonička v Tylovicích je starší než tylovický hřbitov, který byl založen v roce 1888. Po celá staletí významně zasahuje do života Tylovic a představuje cenné místní a kulturní dědictví. Je celá dřevěná, kromě kovového kříže na stříšce, zvonu a jeho upevnění a kování na dveřích.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x