Video: Marie Miklová z Březůvek slaví 100 let. Už se těší na jaro, zahrádka zase na její pilné ruce

Narodila se v Rakousku-Uhersku, do školy zamířila, když vznikalo samostatné Československo, za Protektorátu Čechy a Morava stavěla s manželem dům, po válce coby šestatřicetiletá zažila únorový převrat. Žila dlouhá léta v Československé socialistické republice, osm let si přidala, než v 65 letech odešla do důchodu. V něm je už 35 let, coby 77 letá prožila i revoluci v roce 1989 a krátce také éru své země pod názvem Česká a Slovenská federativní republika. Od roku 1993 žije po dalším rozpadu Československa pro změnu v České republice.

23. února se Marie Miklová z Březůvek dožívá 100 let. Léta pracovala u Baťů, hodně dlouhou dobu také na zlínské Tržnici u tehdejšího podniku Restaurace a jídelny. „Do Zlína jsem coby mladá dívka chodila z Březůvek pěšky,“ vzpomíná na časy, kdy vstávala ve čtyři hodiny ráno.

Nikdy moc nebyla na maso, to bylo jen v neděli, zato si dodnes potrpí na mléko a výrobky z něj. „Moc ráda si dám kakao a rohlík s máslem.“ Její láskou je určitě zahrádka. „Moc se těším na jaro, už aby tu bylo sluníčko, to zas pookřeju a zahrádka bude zase moje,“ směje se paní Marie. Žije v láskyplném kruhu rodiny, vychovala dvě dcery a ty jí teď lásku vracejí, u jedné z nich bydlí. Má mimo jiné deset pravnuků. „To víte, že bych tu s nimi ještě ráda byla, ten Někdo nahoře mne má asi rád, že mi to umožňuje,“ směje se.

Paní Marie se na svůj věk hodně zajímá o dění kolem sebe, blahopřát jí přišla spousta lidí, kromě jiného představitelé obce. „Tolik krásných dárků jsem nikdy neměla, moc hezké kytky a dárkové koše, takové jsem nikdy neviděla,“ dává najevo radost.

Televize? Ráda se podívám, ale ne moc často. Teď jsem byla zvědavá na prezidenta Klause, pořád pěkný chlap, říkám mu Venca, je to mladík, vždyť má teprve sedmdesát,“ směje se paní Marie.

Video