Firma JELÍNEK-TRADING zvyšuje objem recyklovaného plastu

ZLÍN – Rekordní výsledky zaznamenala společnost JELÍNEK-TRADING ve Zlíně, která v roce 2011 vyrobila 10 472 tun plastových regranulátů a kompaundů pro plastikářský průmysl. Jak uvedl ředitel společnosti Otto Jelínek, je to o jeden tisíc tun více než v roce 2005, kdy firma zaznamenala největší objem produkce za období své dvacetileté existence. Podle předběžných výsledků společnost za rok 2011 dosáhla zisku ve výši téměř sedm miliónů korun.

Část recyklovaného plastového odpadu firma JELÍNEK-TRADING přitom sama dále využívá při výrobě šesti typů kompostérů a kompostovacích sil o objemu od 270 do 900 litrů v závodě ve Vrbně pod Pradědem. Jak uvedl jeho ředitel Luděk Černatovič, v loňském roce vyexpedovali tuzemským i zahraničním odběratelům celkem 30 047 kompostérů a sil, což je nárůst o 28,5 procenta ve srovnání s rokem 2010. Ve Vrbně nyní připravují výrobu nového typu kompostéru, který by měl být ještě větší než dosavadní nádoby a v prodeji by se měl objevit v roce 2013.

Modernizace strojového parku
V současné době se ve vrbenském závodě instaluje druhý ze šesti nových moderních vstřikovacích lisů na výrobu plastových výlisků. „Tento výkonný lis s uzavírací silou 700 tun v současné době uvádějí do provozu v našem závodě pracovníci šternberské společnosti VSP,“ uvedl L. Černatovič. Tato rozsáhlá rekonstrukce stávajícího strojového parku je realizována díky dotaci ve výši čtyř a půl miliónu korun z Evropského fondu v rámci třetí výzvy programu „Rozvoj„. Druhou polovinu investice uhradí společnost JELÍNEK-TRADING, která od roku 2002 vrbenskou provozovnu vlastní. „Strojový park už nutně volal po obnově,“ zdůraznil L. Černatovič. „Nové moderní vstřikovací stroje přinesou nejen energetickou úsporu, ale také zvýší kvalitu plastových výlisků, čímž sníží vnitřní ztráty ve výrobě. V neposlední řadě zajistí i nárůst produktivity.  Postupná obnova strojového parku bude ukončena ještě v letošním roce.“

Recyklovat pomáhají i školy
Společnost JELÍNEK-TRADING, která v České republice patří k předním zpracovatelům plastového odpadu, významnou měrou podporuje environmentální výchovu na školách soutěží „NAKRMTE PLASTOŽROUTA„. Trvá do konce letošního května a motivuje zejména mateřské a základní školy ke sběru víček od PET lahví. Od září 2011 do ledna 2012 děti zatím odevzdaly celkem 12 tun víček, která následně pak zpracovává recyklační závod JELÍNEK-TRADING v Olomouci- Křelově.
Podle informací Pavla Rosmana, marketingového specialisty firmy, se do Plastožroutí soutěže přihlásilo 220 škol zejména ze střední a severní Moravy. „Zatím nejvzdálenější a přitom jeden z největších přírůstků byl od chlapců a děvčat ze ZŠ Dukelská ve Strakonicích, kde pro Plastožrouta  nasbírali 2 100 kg vršků,“ informoval P. Rosman. Děti ve třech kategoriích soutěží o finanční, věcné a upomínkové předměty v celkové hodnotě 50 tisíc korun. Kromě toho JELÍNEK-TRADING všem sběračům zaplatí za každý kilogram nasbíraných vršků částku ve výši 4,00 až 5,50 korun. Bližší informace na www.plastozrout.cz.