Kůň zapadl do závěje. Jeho záchrana se změnila v pořádné drama

Měla to být pěkná zimní projížďka, skončilo to dramatem, které nahánělo strach i zkušeným hasičům a policistům. Majitel osedlal koně a vydal se do pořád hodně zasněžené krajiny u Velké Lhoty na Vsetínsku. Zřejmě ale podcenil detailní znalost terénu a společně zapadli do hlubokého sněhu.

Kůň pravděpodobně neudržel rovnováhu, uklouzl a zapadl do závěje, kde si zranil pravou přední nohu,“ popisuje další sled událostí mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček. Jezdec se ze všech sil snažil koně vymanit z těžkého bílého obklíčení, ale vůbec se mu to nedařilo, jediným řešením bylo požádat o pomoc.

Kůň ležel v hluboké závěji asi 150 metrů od silnice,“ popisoval nezvyklou situaci velitel výjezdu hasičů z Valašského Meziříčí. Ve chvíli, kdy dorazila pomoc, bylo nešťastné zvíře v obklíčení sněhu už půl hodiny a akutně mu hrozilo podchlazení ohrožující životní funkce. Na pomoc v tu chvíli už kromě hasičů mířili i policisté a místní lidé. Kůň dostal pokrývku na zahřátí a začala vyprošťovací akce ztížená tím, že se hlavní aktér nezvyklé události zranil a jeho zachránci na to museli brát ohled.

Chtěli jsme využít traktor, ale to se nám kvůli nepřístupnému terénu nepovedlo,“ popisoval situaci jeden z místních lidí. „Při každém pokusu se navíc kůň dál bortil do sněhu, nezažil jsem takovou stresovou situaci,“ vysvětloval.

Velitel zásahu pak rozhodl, že lanem odtáhnou koně na místo, kde je méně sněhu. Upoutání přitom také nebylo vůbec jednoduché. Nakonec se to povedlo a když zabrali všichni přítomní, zvítězila lidská síla. Koně si mohl přebrat majitel a odvézt jej na ošetření s poraněnou nohou k veterináři.

Fotogalerie

run_function(‚id‘,’41‘,’14027′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(‚276‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚14027‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’41‘;‘,’a:0:{}‘); ?>
×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x