Líska vyhlásila sbírku pro pomoc Kosence při obnově požárem poničených budov

Občanské sdružení Líska organizuje veřejnou sbírku na obnovu budov patřící ČSOP Kosenka ve Valašských Kloboukách na Zlínsku. Historické objekty v prosinci loňského roku zasáhl ničivý požár. Škody přesáhly 1,5 milionu korun, hospodářské objekty museli ochránci přírody strhnout. Nyní se bez cizí pomoci při obnově objektu neobejdou.

Líska pomohla Kosence již během tradičního Valašského jarmarku, kdy se zapojila do prodeje upomínkových předmětů. Výtěžek z prodeje, který činil 3000 korun, tak bude jedním z prvních příspěvků do veřejné sbírky,“ řekla předsedkyně Lísky Iva Koutná.

Lidé finanční příspěvky mohou zasílat na bankovní účet u ČSOB Vsetín, číslo účtu: 248942667/0300. Sbírka potrvá nejméně rok. Lidé mohou přispívat na toto speciální konto, zároveň Líska plánuje vydat dárkové certifikáty, díky nimž přispějí lidé na záchranu tak ojedinělého ekocentra, jakým Kosenka v rámci celé České republiky je.

Kosenka je jedinečným střediskem ekologické výchovy v rámci celého Zlínského kraje i České republiky. Je místem, kde se již několik desetiletí snaží všem věkovým generacím přibližovat tradiční řemesla, lidové tradice i význam péče o přírodu a krajinu. Kosenkovští dobrovolníci se starají o zachování přírody a krajiny v Bílých Karpatech, pořádají osvětové akce a poskytují poradenství pro širokou veřejnost. Jsou partnery řady místních, regionálních i mezinárodních projektů. Navíc letos jejich projekt Ščúrnica, který chrání komplex přes sto let starých jedlobukových a jedlových lesů v Bílých Karpatech, získal jednu z cen za přínos k rozvoji EVVO ve Zlínském kraji.

Líska zvažuje v rámci plánované sbírky i další aktivity, například aukci předmětů nebo výtvarných děl, benefiční koncert nebo výstavu. Sbírkové konto a informace o sbírce budou v následujících dnech zveřejněny také na internetových stránkách www.liska-evvo.cz.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x