Krajský soud ve Zlíně řeší případ, který může trvat řadu let. Vypovídat může více než 4200 svědků

Až deset let za mřížemi hrozí za podvod 32letému podnikateli Tomáši Kadlecovi ze Zlína. Obžaloba ho viní z toho, že lidem z celé republiky sliboval prostřednictvím internetu zprostředkování práce v zahraničí. Za to měl vybírat v průměru 3000 korun na klienta, aniž by práci zajistil.

Obžalovaný se ale při dnes zahájeném hlavním líčení u Krajského soudu ve Zlíně hájil tím, že nikdy nenabízel zprostředkování práce, nýbrž s tím související služby. Lidem pak za registrační poplatek posílal například knihu o zaměstnávání v zahraničí, anebo CD s aktualizovanými nabídkami práce. Celkově měl získat více než 13 a půl milionu korun.

Nejde ani tak o rozsah škody, jako o obrovský počet lidí, více než 4000, které podle názoru obžaloby podvedl,“ zmínil unikum causy státní zástupce Leo Foltýn. Jen obžaloba má 360 stran, 150 svazků má trestní spis obsahující celkem 80 tisíc stran.

Během jednání se v jednací síni vznášela i hrozba pokuty pro obžalovaného. A to z neobvyklého důvodu. Předsedkyni senátu Ivetě Šperlichové se nelíbilo jeho časté komentování kladených otázek a rovněž opakované poděkování za řadu z nich.

Daleko vážnější je ale fakt, že obhájkyně obžalovaného Hana Klímová v reakci na fakt, že v přípravném řízení byla údajně krácena práva obhajoby, sdělila soudu, že trvá na předvolání všech více než 4200 svědků, které měl Kadlec podle obžaloby podvést. Předsedkyně senátu její požadavek akceptovala a momentálně to vypadá tak, že ve Zlíně můžeme být svědky jednoho z nejdelších soudních líčení v historii české justice. Navíc se tím proces vzhledem k náhradám za cestovné a refundaci mezd svědků může hodně prodražit a trvat zhruba čtyři roky.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x