Ministerstvo souhlasilo s vybudováním nového plynovodu, který protne celou Moravu

Ministerstvo životního prostředí vydalo kladné stanovisko k vybudování plynovodu, který má v plánu společnost Net4Gas. Chystaný plynovod Moravia povede z Břeclavska přes celou Moravu a české Slezsko až k česko-polské hranici.

Trasa plynovodu má podle projektu celkovou délku 261,9 kilometru a probíhá přes čtyři kraje  – Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský. Stavba se má dotknout celkem 128 obcí. Začátek má být v Tvrdonicích na Břeclavsku, plynovod dále povede přes Hodonínsko, Vyškovsko, Kroměřížsko a Přerovsko do Libhoště na Novojičínsku. Tento úsek bude nejdelší, měřit má přes 157 kilometrů. V Libhošti se plynovod rozdělí na dvě větve. První povede k podzemnímu zásobníku plynu v Třanovicích jižně od Ostravy, druhá větev bude naopak obcházet Ostravu ze severu a na Hlučínsku se napojí na polskou síť.

Za předpokladu realizace opatření k ochraně životního prostředí a veřejného zdraví, zejména pak opatření k omezení vlivů na přírodu rezultujících z posuzování podle zákona budou z komplexního pohledu vlivy posuzovaného záměru na životní prostředí a veřejné zdraví celkově přijatelné,“ konstatovalo v posudku ministerstvo.

Podle mluvčího společnosti Milana Řepky nový plynovod přispěje k posílení energetické bezpečnosti České republiky a současně umožní posílení kapacity domácí přepravní soustavy.

Podle projektu by stavba plynovodu měla začít v roce 2015, hotovo by mělo být o dva roky později.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x