Správná dvojka Blanka s Ludmilou. Navařily milióny obědů

Svíčková s nadýchaným knedlíkem, rajská s masovými kuličkami, dukátové buchtičky se šodó, bramborové šišky s mákem, ale také řízek či špagety s masovou směsí. Tak nějak vypadá hitparáda oblíbenosti jídel mezi školáky. A co chutná mlsným dětským jazýčkům, to tyhle dvě kuchařky s velkým „K“, vědí úplně nejlépe.

Blanka Hastíková vaří dětem 37 let, Ludmila Pinerová jí zdatně stíhá, její školní rok má pořadové číslo 31. Společně musely navařit miliony obědů. „Vždycky nás tahle práce bavila, klidně můžu mluvit za obě v množném čísle,“ říká paní Blanka. „Ráno v půl sedmé už vždycky kujeme plány, čím zdánlivě obyčejné jídlo vyšperkovat. Zdobíme maličkostmi, třeba si nakrájíme rajčátko anebo papriku, dělá to divy, děti rády jí očima, to je jasné,“ prozrazuje tajemství prázdných talířů Ludmila Pinerová.

Profese kuchařek nikdy nepatřily k vysoko honorovaným, naopak v žebříčku mezd byly a jsou velmi nízko. Přitom jde o tvrdou fušku, během směny si spolu s kolegyněmi neodpočinou ani chvíli, často jde o práci hodně namáhavou. „Ale jedno vám k tomu můžu říct, jde přece o to, že máme děti rády a je každodenní radostí vidět, jak jim chutná. Platí to samozřejmě i o členech pedagogického sboru, to je taky takový lakmusový papírek,“ vysvětluje paní Blanka.

Co není příliš v oblibě? Tak například pořád jsou na „černé listině“ ryby, nejsme asi národ, který je má tak rád jako mnozí jiní, třeba Japonci,“ zamýšlí se Ludmila.

Když mluvíš o Japoncích, musím připomenout, že jsme je tu jednou také měli na návštěvě, už je to hezkých pár let,“ doplňuje své dvojče, spolupracovnici i kamarádku s úsměvem Blanka, „ještě teď si vybavuji, jak jim u nás skvěle chutnalo a jak byli uctiví.“

Během výdeje stravy, tentokrát špenátu s vejcem a hovězího guláše s knedlíkem jsou samý smích, je přímo hmatatelné, jak je jim v práci dobře a jak jsou oblíbené na druhé straně okénka pro výdej. „Jsou přímo skvělé, jen škoda, že paní Blanka míří do důchodu, kdyby se tak opravdu stalo, bude nám moc chybět,“ dodává jeden z učitelů, když si nese voňavý guláš a evidentně se těší na dobrotu jako od maminky.

Fotogalerie

run_function(‚id‘,’41‘,’14208′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(‚282‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚14208‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’41‘;‘,’a:0:{}‘); ?>