Potůček na Valašsku ukrýval stokilovou leteckou pumu

RATIBOŘ - Do Ratiboře na Vsetínsku musel v pondělí vyrazit pyrotechnik, a to kvůli nálezu válečné munice. Oznámila policejní mluvčí Lenka Javorková.

Nálož objevil jedenašedesátiletý bagrista při čištění potůčku. O objevu stokilové německé letecké pumy ihned informoval policisty z Jablůnkova.

Na místo dorazili pyrotechnici z Frýdku – Místku. „Zjistili, že nálož je bez iniciačního mechanismu, nicméně obsahuje 16 až 25 kilogramů výbušniny. Upřesnili, že se jedná o nevybuchlou tříštivou německou leteckou pumu z období II. světové války, typu SD 50,“ doplnila Javorková.

Pyrotechnici také pomocí detektoru kovů prohledali i nejbližší okolí. Žádnou jinou munici ale nenašli. Nakonec leteckou pumu odvezli k likvidaci.

Podle místních policistů se nejedná o první nález munice ze II. světové války v této lokalitě. Koncem II. světové války se zde údajně likvidovala nepoužívaná munice.

Fotogalerie

run_function(‚id‘,’41‘,’14102′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(‚286‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚14102‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’41‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x