Na Vsetínsku uzavřeli ředitelé dvě školy kvůli zvýšenému množství minerálních vláken

VSETÍN - Dvě základní školy na Vsetínsku uzavřeli jejich ředitelé kvůli zvýšenému množství minerálních vláken, jedná se o školu v Liptále a v Karolince. V úterý řekl náměstek ředitelky pro odbornou činnost Krajské hygienické stanice ve Zlíně Pavel Kopl.

Hygienici se rozhodli odebrat vzorky v 16 různých školách a školkách v rámci celého Zlínského kraje, aby vyloučili nadměrné množství azbestových vláken. Z výsledků, které mají zatím krajští hygienici k dispozici, se v žádném z objektů neobjevilo zvýšené množství azbestových vláken, která jsou zdraví nebezpečná. Analýza ale odhalila ve třech objektech zvýšené množství minerálních vláken. Ta podle odborníků nezpůsobují rakovinu, ale mohou mít negativní vliv na dýchání. Odběr vzorků by měl být hotový do konce března.

Prvním objektem, kde se minerální vlákna ve zvýšené míře objevila, byla Mateřská škola Fryšták. Město ji nechalo v únoru uzavřít a děti provizorně přestěhovali do náhradních prostor na místní základní škole. Podobná situace nastala nyní ve škole v Liptále a v Karolince.

Ředitelé obou škol vyhlásili ředitelské volno, a to do středy. „Pro rodiny, které nemohou zajistit náhradní péči o své děti, jsme připravili náhradní program. Tyto děti pobývají ve vyhrazeném prostoru městské knihovny,“ poznamenal ředitel karolinské školy Petr Šrámek. Od čtvrtka zařídí školy výuku v náhradních prostorách.

Výsledky analýzy provedené ve školkách v Lukově i Rožnově pod Radhoštěm Na zahradách dopadly dobře.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x