Panika v souvislosti s rušením porodnic je předčasná, tvrdí zástupci vsetínské radnice i nemocnice

VSETÍN - Za spekulativní označil jakékoliv myšlenky ohledně zrušení vsetínské porodnice ředitel nemocnice Martin Metelka. Podobný názor zastávají i představitelé vsetínské radnice, panika byla podle starostky Ivety Táborské (ODS) vyvolána uměle.

Diskuze na téma rušení malých porodnic se rozpoutala na konci minulého roku, debatovalo se hlavně o tom, podle jakých kritérií se bude o zachování porodnic rozhodovat. Vedení města Vsetína se společně s nemocnicí proti návrhu postavila a o svých záměrech informovala veřejnost i lékaře. „Přesto nedávno začal vsetínský zastupitel Zdeněk Vejpustek organizovat petici za zachování vsetínské porodnice. Tento krok zbytečně vyvolává paniku mezi lékaři a budoucími maminkami. Výsledkem je, že neví, čemu mají věřit. Lékaři a ošetřující personál se na nás obrací, zda si mají hledat pracovní místa jinde. Přirozenou reakcí budoucích maminek je to, jestli si mají hledat jinou porodnici a to není dobře. Vsetínská porodnice totiž patří k nejlépe vybaveným porodnicím v kraji,“ řekla starostka města Iveta Táborská (ODS).

Už vloni se uskutečnila jednání, kterých se zúčastnil i ředitel VZP Zlínského kraje či člen vedení České gynekologicko-porodnické společnosti. „Zástupci obou institucí potvrdili, že o existenci oddělení bude rozhodovat především zájem klientek a personální zajištění. Nutno podotknout, že svou roli hraje i dostupnost. Vyvolávání paniky je v tuto chvíli tedy spíše kontraproduktivní,“ doplnil místostarosta města Petr Kořenek (ČSSD).

Vsetínská nemocnice má s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou podepsanou smlouvu, jež garantuje úhradu gynekologické a porodnické péče do konce letošního roku. „Jakékoliv úvahy jsou tedy výhledové, v současné době na úrovni diskusí odborných společností. Žádná kritéria nebyla jednoznačně stanovena, což potvrdila i VZP s tím, že rušení porodnice není na pořadu dne,“ poznamenal Metelka. Zároveň podle něj VZP ve svém vyjádření uvedla, že by počet porodů v žádném případě nebyl jediným ukazatelem. „Zohledňovala by se i dostupnost, vzdálenost, vybavenost a také navazující medicínské obory smluvního zdravotnického zařízení. S porodnicí ve Vsetíně počítá i připravovaná koncepce zdravotnických zařízení Zlínského kraje, jež je jediným akcionářem nemocnice,“ dodal Metelka.

Jakékoliv myšlenky o uzavření porodnice jsou podle Metelkových slov naprosto spekulativní. „Vsetínské gynekologicko-porodnické oddělení dobře funguje, má dostatek lékařů, porodních asistentek i dalšího personálu, zázemí pro rodičky je zmodernizováno, jezdí k nám rodit ženy z celé republiky. Z pohledu vedení nemocnice není žádný důvod oddělení uzavírat. V tuto chvíli máme v rukou řadu argumentů, aby porodnice ve Vsetíně zůstala a nadále poskytovala kvalitní služby ženám z širokého regionu,“ uzavřel ředitel nemocnice.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x