Muž ze Zlínska vyrobil stovky falešných pětistovek, hrozí mu vězení

ZLÍN - Až osm let ve vězení může strávit muž ze Zlínska (24), který vyrobil téměř 300 falešných pětistovek. Ve středu informovala policejní mluvčí Jana Bartíková.

Mladý muž se podle svých slov rozhodl, že tak vylepší svou finanční situaci. Čtyři různé pětistovky naskenoval do počítače a pak vytiskl. Snažil se, aby bankovky vypadaly co nejvěrohodněji. „Vyrobil celkem 289 kusů nových pětistovek. O víkendu chtěl jednu z nich rovnou rozměnit a získat tak pravé peníze. V jednom podniku v Uherském Brodě si ve večerních hodinách koupil pití za 40 korun. Servírka ale bankovku prostudovala a poznala, že jde o falzifikát. Když se majitel podniku rozhodl zavolat policii, pachatel se snažil utéct. Zabránila mu v tom však ochranka. Muže si pak převzali policisté,“ řekla Bartíková.

Mladík se u výslechu přiznal a všechny padělané bankovky policistům vydal. Šlo údajně o jeho první pokus zhotovit a udat falešné peníze,“ popsal vedoucí odboru hospodářské kriminality František Urbánek. Muž si podle něj ještě před samotnou výrobou přečetl několik zpráv na internetu o této problematice, aby se vyhnul případnému stíhání. Nyní čelí obvinění z trestného činu padělání a pozměnění peněz.

Počtem padělaných bankovek se pachatel zařadil mezi české rekordmany. „Ve Zlínském kraji jsme podobný případ doposud nezaznamenali. Co do počtu je naprosto ojedinělý i v rámci republiky,“ dodala Bartíková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x