Ve Zlíně pokácejí další nemocné či staré stromy

ZLÍN - V posledních týdnech vegetačního klidu chce město Zlín pokácet další nemocné či přestárlé stromy. Sdělil mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák.

Důvodem k pokácení budou v řadě případů i stavební práce. „Podněty dostáváme od občanů, organizací, v řadě případů jde o výsledek kontrolní činnosti odboru městské zeleně magistrátu. Názor, že je strom nebezpečný a je třeba jej skácet, vždy podpořil objednaný audit zpracovaný odbornou firmou,“ sdělil náměstek primátora Bedřich Landsfeld (M.O.R.), do jehož kompetencí patří životní prostředí.

Pokud se stromy kácejí z důvodu stavebních prací, nejčastěji jde o výstavbu chodníků, parkovišť, rozšíření komunikací nebo opravy inženýrských sítí.

V rámci péče o zeleň město Zlín plánuje každoročně vysadit kolem 500 stromů. Například v loňském roce to bylo 524 kusů. „V minulosti se během jednoho roku nikdy tolik stromů nevysázelo,“ upozornil Landsfeld. Dodal, že převážně se sázely javory, lípy, jasany, habry nebo okrasné kultivary třešní, jabloní a hrušní.

Cena nově vysázených stromů se pohybuje kolem milionu korun. „Naší snahou je zeleň postupně obnovovat a zajistit její různovětou strukturu,“ doplnil Ivo Divoký, vedoucí odboru městské zeleně magistrátu.

Plochy, kde jsou nové stromy vysazovány, nemusejí být vždy totožné s místy, kde dřeviny původně rostly. Nejrozsáhlejší kácení dřevin se v březnu uskuteční na sídlišti Jižní svahy v ulici Středová, Luční, U Trojáku a Křiby.

Kvůli bezpečnosti budou pokáceny některé stromy v zahradách mateřských a základních škol. Na sídlišti v Malenovicích je nutné pokácet dřeviny kvůli plánované rekonstrukci chodníků. Z provozní bezpečnosti se budou kácet stromy na malenovickém Jerolímkově náměstí, na Benešově nábřeží, na náměstí T. G. Masaryka mezi internáty i ve zlínské ulici Štefánikova a na třídě Tomáše Bati. Na nábřeží podél Dřevnice pak půjdou k zemi proschlé a poškozené stromy.