V Uherském Hradišti budou zpoplatněna nová parkoviště, město chystá i rezidentní zóny

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Uherskohradišťská radnice se chystá v letošním roce zpoplatnit některá nová parkoviště, novinkou v blízké budoucnosti bude také zavedení takzvaných rezidentních zón. Sdělil mluvčí uherskohradišťské radnice Jan Pášma.

Letos například město dokončí rozšíření parkoviště se závorovým systémem v ulici Na Stavidle s kapacitou více než 100 parkovacích míst a dále se předpokládá zpoplatnění parkovného po převodu stavby parkoviště s kapacitou více než 50 míst u autobusového nádraží na Velehradské třídě.

Obě parkoviště předpokládáme zpoplatnit v režimu odstavných parkovišť ve třetí zóně, tedy 20 korun za vjezd,“ upřesnil Pášma.

Významnou novinkou bude také zavedení takzvaných rezidentních zón. „Kvůli důslednému zpoplatňování parkování v centru města se řada řidičů snaží zaparkovat u obytných čtvrtí, které přiléhají k centru města, ale nepodléhají zpoplatnění. Takovými lokalitami je například Stará Tenice, Tůně, náměstí Republiky, Mojmír a další místa. Problém by mohly vyřešit rezidentní zóny, kde je parkování povoleno pouze řidičům s trvalým pobytem v daném místě,“ doplnil Pášma s tím, že aktuálně vzniká pilotní projekt rezidentního parkování v Tůních.

V loňském roce utržilo město z parkovacích zařízení i prodeje parkovacích karet přes 14 milionů korun, oproti stanovenému plánu tak byly příjmy překročeny o více než 2,7 milionu korun.

Vyšší tržby zajistilo provozování nových parkovišť se závorovým systémem ČD sever a na náměstí Míru a rozšíření zpoplatněných parkovacích ploch v ulicích Kolárova a Dvořákova,“ vysvětlil Pášma.

Dodal, že v uplynulém roce zajišťoval městský odbor dopravy provoz 32 parkovacích automatů, čtyř závorových systémů a platbu parkovného prostřednictvím sms zprávy. O úhradu parkovného formou sms je čím dál větší zájem. V loňském roce zaznamenal tento druh platby oproti předchozímu roku nárůst o 75 procent.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x