Navýšené břehy ochrání Kroměříž před velkou vodou

KROMĚŘÍŽ - Na březích řeky Moravy v Kroměříži začalo Povodí Moravy pracovat na protipovodňových opatřeních, která mají město ochránit před velkou vodou. Uvedl mluvčí kroměřížské radnice Pavel Zrna.

Na březích řeky je totiž hned několik terénních prohlubní, které se v době nejvyššího stupně povodňové aktivity ukázaly jako velmi problematické. Už v minulosti se přitom břehy musely v době hrozících povodní akutně upravovat, nyní se tak ale děje systematicky a plošně. Úpravy břehů si vyžádají odstranění některých vzrostlých stromů.

Práce spočívají ve srovnání nivelety a úpravě terénu po obou stranách řeky v rozmezí od zborovského mostu až po železniční most ve směru na Kojetín mimo úsek kolem Podzámecké zahrady. Někde navýšení čítá jen asi 10 až 20 centimetrů, jinde je ale třeba zvýšit stávající terén až o půl metru. Cílem je srovnat břehy nad úroveň stoleté vody,“ vysvětlil vedoucí odboru rozvoje Josef Koplík, podle kterého je celá akce investicí Povodí Moravy.

Břehy se ale navyšují i v místech, kde rostou stromy, jimž může částečné zasypání kmene způsobit zásadní komplikace. „V tuto chvíli evidujeme žádost o povolení ke kácení 21 stromů, mezi nimiž jsou například i vzrostlé kaštany podél Chropyňské ulice,“ podotkl Martin Posolda z odboru služeb.

Dalším krokem v ochraně města před velkou vodou je protipovodňová koncepce, která navrhuje komplexní opatření nejen na řece samotné, ale i v lokalitách Wolfův splávek a Kotojedka, a řeší ochranu Podzámecké zahrady, průmyslové zóny a dalších míst. „Koncem února jsme dokončili koncept, který projednáme a po schválení můžeme začít se sháněním peněz na samotnou realizaci,“ dodal Koplík.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x