Zlínský kraj pomůže do Moravských Kopanic přilákat život

ZLÍN - Zlínský kraj se rozhodl podpořit strategii rozvoje Moravských Kopanic. Informovala mluvčí Zlínského kraje Gabriela Dvorníková.

Hlavním úkolem strategie rozvoje je zmapovat současný stav části území Bílých Karpat a navrhnout možnosti jeho rozvoje ve vazbě na cestovní ruch, vzdělávání a osvětu. Představitelé kraje se zároveň dohodli na tom, že obdobným způsobem budou vytvářet strategické dokumenty i pro další strukturálně postižené oblasti včetně navazující části Bílých Karpat po Valašské Klobouky.

Obce v takzvaných moravských kopanicích dlouhodobě vykazují vysokou míru nezaměstnanosti a trpí mnoha dalšími problémy spojenými se špatnou dopravní dostupností a nedostatkem pracovních příležitostí. V minulosti bylo již několik pokusů, aby se tady rozpohyboval cestovní ruch, především díky klidu a atraktivnosti zdejší malebné krajiny a přilákat sem turisty z celé České republiky i ze zahraničí. „Máme proto ambici iniciovat a vygenerovat rozvojový potenciál, aby se na základě sofistikovaného přístupu v tomto krásném, ale skomírajícím koutu našeho kraje začalo dít něco v tomto směru pozitivního,“ řekl statutární náměstek hejtmana Libor Lukáš (ODS), zodpovědný za strategický rozvoj.

Strategie podle něj nastaví směr pro budoucí rozvoj, na který místní samosprávy svými silami nestačí a potřebují pomoc. „Jde o to nastavit priority s ohledem na zdroje a možnosti financování, ať už na národní nebo evropské úrovni,“ upřesnil náměstek Lukáš.

Regionem, o který se konkrétně jedná, je katastrální území města Bojkovice a obcí Bystřice pod Lopeníkem, Březová, Hostětín, Komňa, Lopeník, Pitín, Starý Hrozenkov, Šanov, Rokytnice, Vápenice, Vyškovec a Žítková. Potenciálem pro turistické využití je například Ski areál na Mikulčině Vrchu a Centrum Veronica Hostětín, v oblasti je také řada kulturních památek, naučných turistických stezek i cyklostezek.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x