Zlínská univerzita eviduje velký nárůst přihlášek průmyslových práv

ZLÍN - Obrovský nárůst přihlášek patentů, užitných a průmyslových vzorů a ochranných známek evidují za loňský rok pracovníci Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. V úterý uvedl Jan Malý z tiskového oddělení školy.

Zatímco v roce 2010 evidovala škola celkem 35 přihlášek průmyslových práv, loni jich bylo 51. „Je to nárůst o více než 45 procent,“ upřesnil Malý. Informace vyplynuly z údajů Centra transferu technologií Univerzitního institutu zlínské univerzity, které se průmyslově-právní ochranou výsledků výzkumu a vývoje zabývá.

Nejvyšší počet přihlášek průmyslových práv podali v loňském roce pracovníci Centra polymerních systémů. Velký počet jich vzešel také z fakulty multimediálních komunikací a z fakulty technologické,“ řekl Přemysl Strážnický z Centra transferu technologií.

Výsledky práce zlínských vědců a designérů najdou uplatnění v různých oblastech, třeba v potravinářství, gastronomii, zdravotnictví, zemědělství nebo chemickém průmyslu. „Například kolektiv pracovníků fakulty technologické získal užitný vzor na fermentovaný masný výrobek – klobásu s probiotickými kulturami, které zvyšují zdravotní benefity výrobku,“ poznamenala patentová zástupkyně Dana Kreizlová.

Aplikační potenciál mají i další předměty průmyslového vlastnictví, například katetr pro asistovanou reprodukci týmu profesora Petra Sáhy. Pro využití v chemickém průmyslu je určen emulzní reaktor na zpracování odpadních tuků a olejů, na nějž získal užitný vzor tým fakulty aplikované informatiky vedený profesorem Karlem Kolomazníkem. V gastronomii zase najde uplatnění sada recyklovatelného nádobí určeného pro catering, které nezatěžuje životní prostředí. Autorem designu nádobí je profesor Pavel Škarka s kolektivem. „Další designovou zajímavostí je také světelná harfa, kterou navrhli profesor Pavel Škarka a Ondřej Puchta. Odborná porota studentské sekce mezinárodní soutěže Grand Prix Mobitex 2011 jí udělila zvláštní uznání,“ dodala Kreizlová.

Centrum transferu technologií nabízí služby související s průmyslově-právní ochranou výsledků výzkumu a vývoje nejen zaměstnancům univerzity, ale i externím zájemcům. Mimo univerzitu tak v minulém roce podali pracovníci centra dalších 44 přihlášek průmyslových práv.