ZLÍNSKÉ JARO – festival demokracie a občanské společnosti

Festival demokracie a občanské společnosti Zlínské jaro, proběhne ve čtyřech velmi pestrých tematických dnech 3. - 6. května. Den přemýšlení – diskuze v Městském divadle ve Zlíně, kterých se zúčastní významné osobnosti naší společnosti, jako Meda Mládková, Jiřina Šiklová, Erik Tabery a další. Den tvůrčí - happeningy v ulicích, projekce a výstavy. Den pracovní je pro občany příležitostí pomoci svému městu. Den sváteční - prezentace dobrovolnických organizací na nám. Míru, koncerty a vystoupení na pódiu.

Idea Zlínského jara
Orientace na materiální hodnoty vytěsňuje hodnoty morální. Společnost má silný sklon ke korupci a vnímá politiku jako nutné zlo. Ve vzduchu visí věčná nespokojenost „lidu“ a pocit, že stát se má o vše postarat a stará se špatně. Především pak převažuje odevzdanost a neschopnost přijmout zodpovědnost. Vše podtrženo zveličováním problémů mediálními hrami s prodejným zpravodajstvím.
Ideou Zlínského jara je poskytnout další impuls občanské společnosti, iniciovat aktivity vedoucí k oživení celospolečenské diskuze a k formulaci hodnot udržitelných pro budoucnost.

čtvrtek 3. května 2012 DEN PŘEMÝŠLENÍ
Diskuze s významnými osobnostmi o demokratické společnosti. Reflexe české společnosti s hledáním východisek. Městské divadlo Zlín 9:00 – 21:00.

pátek 4. května 2012 DEN TVŮRČÍ
Vynesení témat diskusí na ulici, oslovení širší společnosti, prezentace důležitých hodnot, na kterých by měla stát naše budoucnost. Happeningy na náměstí a v ulicích: Heslo ke svobodě, Vláček osobností. Projekce filmů s tematikou svobody a demokracie ve Velkém kině.

sobota 5. května 2012 DEN PRACOVNÍ
Veřejně prospěšné práce ve Zlíně a okolí. Aktivity na podporu a zviditelnění dobrovolnictví a aktivního občanství – pomoc Zlínu. Zapojení organizací a veřejnosti.

neděle 6. května 2012 DEN SVÁTEČNÍ
Oslava občanské společnosti na nám. Míru. Jarmark NNO – představení jednotlivých komunit, dobrovolnických a neziskových organizací. Na pódiu 12:00 – 18:00: koncerty hudebních skupin, taneční vystoupení dětských souborů.

Výstava RITUÁLY NORMALIZACE
4. května v 16:00 proběhne ve Photogether gallery pod Zlínskou poliklinikou vernisáž výstavy fotografií „Rituály normalizace“ významné české dokumentaristky Dany Kyndrové
Výstava popisuje 70. a 80. léta normalizačního období v Československu. Třemi hlavními pilíři výstavy jsou masové komunistické slavnosti, kterými byly První máje na Letenské pláni, výročí VŘSR a Vítězného února na Staroměstském náměstí a Spartakiády na Strahovském stadionu. Pro dokreslení absurdity doby vyvážila autorka političnost výstavy i událostmi všedního života jako byly taneční, maturitní plesy, zabíjačky, nakupování vánočních dárků, chmelové brigády a jiné „osobní rituály“. Epilog tvoří fotografie z listopadu 1989 a jako doplnění k uzavření normalizační doby odchod sovětských vojsk v letech 1990 – 1991. Výstava potrvá do 31. května. www.kyndrova.cz

Organizace festivalu
Zlínské jaro by nebylo možné uskutečnit bez podpory a vynaloženého úsilí mnoha lidí a organizací. Pořadatelem festivalu je zlínské občanské sdružení „Komunitní křižovatka“.

Zlínské jaro 2012 se koná pod záštitou MUDr. Miroslava Adámka, primátora Zlína, a za podpory dalších organizací: Junák – svaz skautů a skautek, okres Zlín; Statutární město Zlín; Městské divadlo Zlín; Domino cz, o. s; Gymnázium Lesní čtvrť; Síť mateřských center o.s.; studenti UTB.

Více informací naleznete na stránkách festivalu: www.zlinskejaro.cz